Belföld

Tavaly kevesebb gyógyszert szedtünk

A támogatott vényköteles gyógyszereladás Magyarországon 568 milliárd forintot tett ki tavaly, egy év alatt 1,7 százalékos volt a bővülés, míg a korábbi években 5 százalékos növekedés volt a jellemző – írta a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. kutatása alapján. (Mivel az árak jellemzően emelkedtek, ezért az összérték egy-két százalékos növekedése valójában arra utal, hogy darabra kevesebb gyógyszert vettünk.)

Regionálisan a teljes forgalom egyharmadát a főváros és Pest megye adja, az utóbbi patikáinak forgalma 3,5 százalékkal, a budapesti gyógyszertáraké pedig 2,7 százalékkal bővült egy év alatt. A Heves megyei patikákon kívül máshol nem látszik forgalomcsökkenés a vényköteles szegmensben, a legkisebb emelkedés Nógrád megyében volt, ahol még az 1 százalékot sem érte el a bővülés.

Tavaly 177 millió doboz gyógyszert adtak el a patikákban, egy évvel korábban még közel 185 millió fogyott, ami 3,9 százalékos csökkenés. A tavalyihoz hasonló dobozszámcsökkenés 2007 óta nem fordult elő. Az, hogy 2020-ról 2021-re visszaesett a vásárolt gyógyszerek mennyisége, annak is lehet a következménye, hogy 2020-ban, a koronavírus-járvány kitörésekor sokan bespájzoltak gyógyszerekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik