Belföld

270 párt indulhat a választáson

Ferenc Isza / AFP
Ferenc Isza / AFP

267 jogerősen bejegyzett párt szerepel az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartásában – adta hírül az MTI.
Tavaly 58 pártot jegyeztek be jogerősen a bíróságokon, idén pedig ötöt, míg 2018 óta összesen 172 párt alakult, igaz ezek közül 34-et töröltek.
Összehasonlításképp a 2014-2018 közötti időszakban 116, míg 2010-2014-es ciklusban 51 új párt jött létre.

A pártalapítási hullám az 1990-es évek első felére volt jellemző. Az ebben az időszakban alakult pártok többsége azóta megszűnt, az OBH nyilvántartása szerint közülük hét még ma is működik: a Magyar Szocialista Párt 1989 novemberében, a Kereszténydemokrata Néppárt 1989 decemberében, a Fiatal Demokraták Szövetsége 1990 februárjában került nyilvántartásba, de a mai napig működik a Magyar Demokrata Fórum (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség néven), a Magyar Környezetvédők Párt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt valamint a Magyar Munkáspárt is.

Idén már harmincöt pártot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda az áprilisi parlamenti választásra. A két kormánypárton, illetve a hat pártból álló egységes ellenzéki tömbön kívül tehát 27 kisebb párt jelezte indulási szándékát.

Az országgyűlési választáson induló pártok számára nemcsak a parlamentbe jutás miatt fontos a jelöltállítás, hanem azért is, mert a pártként bejegyzett szervezetek csak akkor működhetnek a továbbiakban pártként, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha jelöltjeik felkerülnek a szavazólapokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik