Belföld

Voksturizmust figyelő honlapot indít a Momentum

Vadnai Szabolcs / 24.hu
Vadnai Szabolcs / 24.hu

Egy olyan honlapot indít a Momentum, amellyel követni lehet a voksturizmusnak nevezett jelenséget – írja a párt közleményében.

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja videóban jelentették be, hogy elindult a voksturizmus.momentum.hu oldal, melynek célja, hogy folyamatosan követhető legyen az egyéni választókerületek népességének változása.

„A Momentum informatikusai fejlesztettek egy oldalt, hogy azokat az adatokat, amiket a választási iroda hetente tesz közzé, azonnal láthassuk. Így valós időben követhetjük, hogy december óta mennyivel nőtt, vagy éppen csökkent a választókerületben a választásra regisztráltak száma.” – mondta Hajnal Miklós.

A Momentum politikusa hozzátette: „Ez alapján tudunk arra következtetni, hogy az adott választókerületben voksturizmusról lehet és kell beszélni, vagy csak természetes népesség mozgás történik. Ehhez hasonló digitális megoldásokkal szeretnénk készülni a jövőben is, ehhez azonban kormányváltásra van szükség.”

Magán a honlapon az olvasható: Szél Bernadett és Szabó Szabolcs országgyűlési képviselők elérték, hogy a “Nemzeti Választási Iroda egészen a választás napjáig, hetente, települési bontásban hozza nyilvánosságra a névjegyzéki adatokat. Ha egy településre túl sokan jelentkeznek be, az voksturizmusra utalhat. A választókerületek és települések lakosságszámának figyelésével segíthetjük megőrizni a választás tisztaságát, és le tudjuk buktatni azokat, akik fiktív lakcímeket hoznak létre csak azért, hogy olyanok is szavazhassanak, akik soha nem is jártak a környéken.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik