Belföld

Stummer János: A világ végezetéig titkos lesz a Pegasus-ügy, ha a Fideszen múlik

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Stummer János, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke volt a vendége az ATV Egyenes Beszéd című műsorának. A politikust annak apropóján kérdezték, hogy Péterfalvi Attila elkészítette a jelentését a Pegasus-ügyről, és az adatvédelmi hatóság „rendben találta” megfigyeléseket.

Kapcsolódó
Pegasus-botrány: végzett a vizsgálattal az adatvédelmi hatóság, és rendben találta a megfigyeléseket
Ugyanakkor a szervezet feljelentést tesz azért, mert esetleg törvénysértően szivárogtak ki a kémszoftverrel megcélzott telefonszámok.

„Úgy látszik ebből a jelentésből, hogy az adatvédelmi biztos kifejezés Magyarországon egy egészen új értelmezést nyert, az adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila azokat az adatokat védi, amiket a Fidesz megszerzett civilekről, ellenzéki politikusokról” – mondta összegzésképp Stummer.

A politikus több ponton kritizálta Péterfalvit, mert szerinte

  • csak a nemzetbiztonsági szakszolgálatnál vizsgálódott, ami a végrehajtásért felel
  • a bírói engedéllyel kiadott megfigyeléseket nem nézte
  • megjegyezte, hogy az adatvédelmi hatóság az igazságügyi minisztériummal sem kommunikált a vizsgálat során.

„Egyetlen helyen van ebben az 55 oldalban említés arról, hogy Péterfalvi Attila, illetve az ő hatósága megkereste a minisztériumot, ez valahol a huszadik oldal környékén kerül elő” – mondta Stummer. Itt azzal foglalkoznak, hogy Varga Judit miniszter hogyan ruházhatta rá a megfigyelések engedélyezését „Völner Pálnak, aki 2021. november 8-án küldött egy válaszlevelet az adatvédelmi hatóság kérdéseire, és ebben a válaszlevélben azt mondta, hogy azért írta alá ezeket az engedélyezéseket, merthogy a miniszter asszony »állandóan és folyamatos jelleggel« akadályoztatva volt”.

Ha a Fideszen múlik, a világ végezetéig titkosak lesznek ezek az információk – mondta Stummer János. Szerinte a Pegasust a mai napig használhatják Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik