Belföld

PDSZ: Egyre több hírt kapunk túlkapásokról

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményt adott ki arról, hogy egyre több hírt kapnak „túlkapásokról”, a hétfői pedagógussztrájkban résztvevőket érő retorziókról. Beszámoltak például arról, hogy tankerületek utólag arra adtak utasítást, hogy a hétfői első két óráról hiányzó tanulóknak igazolatlan mulasztást könyveljenek el, és az órákat jelöljék úgy, mintha megtartották volna.

Ennek a hadmozdulatnak nyilván az a célja, hogy megmutassák vele: rendben folytak a dolgok, tanítás történt mindenhol az intézményben – és ha már a kellemetlenkedő tanulók is kapnak egy büntetést, az sem lehet gond. Természetesen ez teljesen illegális, utólag meghamisítani ezeket az adatokat közokirat-hamisításnak számít

– írja a PDSZ közleményében.

Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja a Mércének azt mondta, arra is van példa, hogy a tankerületek az intézményvezetőkön keresztül bekérnek olyan nyomtatványokat, amin a sztrájkszervezők adatai szerepelnek. Ezeket a nyomtatványokat a szakszervezet töltette ki a szervezőkkel, a PDSZ oldaláról lehetett őket letölteni. Sokan fordultak a szakszervezethez sztrájkszervezők, intézményvezetők is, hogy jogszerű-e egyáltalán ezeknek a nyomtatványoknak a begyűjtése – természetesen nem – nyilatkozta Nagy Erzsébet.

A szervezők közben attól félnek, hogy hátrány éri őket. A PDSZ munkatársa ennek kapcsán azt mondta:

Nem földalatti ellenállókról van szó, hanem békés pedagógusokról, akik nincsenek ahhoz szokva, hogy állandóan a fejükre olvassák, hogy törvénytelen akcióban vesznek részt.

Kapcsolódó
„Nem szeretném magam és az utókort szemen köpni azzal, hogy elhagyom a süllyedő hajót”
Hétfőn kétórás sztrájkot tartottak országszerte a pedagógusok, akik a jobb munkakörülményekért és a tisztes megélhetésért harcolnak. Résztvevőket kérdeztünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik