Belföld

Helsinki Bizottság: az ítélőtábla szerint lehet pedofilozni A Meseország mindenkié kiadóját – Ítélőtábla: nem igaz, amit a Helsinki állít

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Fővárosi Ítélőtábla szerdai ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet azon írása, amelyben pedofilnak bélyegezte meg A Meseország mindenkié c. mesekönyvet kiadó civil szervezetet, közölte a Magyar Helsinki Bizottság. Három hónapja első fokon ezzel ellentétes ítélet született. A Labrisz felülvizsgálati eljárást kezdeményez. Az egyesületet a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.

Orbán Viktor tavaly október 3-i rádióinterjújában összemosta a pedofíliát és a Labrisz kiadványát, majd a Magyar Nemzet október 12-én közölte Németh György szociológus-közgazdász írását, amelyben többek közt az szerepelt, hogy „a Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó.”

A Labrisz a Magyar Helsinki Bizottság segítségével beperelte a Magyar Nemzet kiadóját. A pert első fokon a civil szervezet nyerte tavaly novemberben. A Fővárosi Ítélőtábla szerdán teljesen más következtetésre jutott, és megváltoztatta az elsőfokú ítéletet.

Szóbeli indoklásában kitért arra, hogy a miniszterelnök is lát kapcsolatot a homoszexualitás és a pedofília között, és a Magyar Nemzet cikke nem tett mást, mint erre hozott tudományos bizonyítékokat. Ez a bírói érvelés már csak azért is rendhagyó, mert Orbán szavai nem voltak a per tárgya.

A döntés indoklásban a Helsinki szerint az pedig még meghökkentőbb volt, hogy a bírói tanács szerint mivel a pedofília is bántja a gyerekeket, és ez a könyv is azt teszi, ezért a párhuzam nem lehet sértő.

A bíróság így nem kötelezte bocsánatkérésre a Mediaworks napilapját, valamint sérelemdíjat sem állapított meg a Labrisznak.

Frissítés: cáfol az Ítélőtábla

A Magyar Helsinki Bizottság közleményéről beszámoló cikkünk megjelenése után a Fővárosi Ítélőtábla helyreigazítási kérelmet juttatott el lapunkhoz. Állításuk szerint valótlan állítás, hogy a bíró szóbeli indoklásában kitért arra, hogy a miniszterelnök is lát kapcsolatot a homoszexualitás és a pedofília között, miként azt is, hogy a bírói tanács szerint mivel a pedofília is bántja a gyerekeket, és ez a könyv is azt teszi, ezért a párhuzam nem lehet sértő. Szerintük ugyanis az indokolás során valójában az érintett cikkben írtak, illetve a sérelmezett újságírói vélemény ismertetésére került sor. Az indoklás lényege pedig az volt, hogy a sérelmezett közlés közügyek megvitatása során hangzott el, a felperes pedig közszereplő, így tűrési kötelezettsége fokozott, a kifogásolt összehasonlítás pedig értékítélet, amely nem lépte túl a szabad véleménynyilvánításhoz való jog kereteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik