Belföld

Wittinghof: Nem akarunk revansot a fideszesekkel szemben, de kártalanítani kell az ellenzéki településeket

Nem akarnak revansot venni a fideszes önkormányzatokon, mondta Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester. Az ellenzéki összefogás önkormányzati területért felelős kabinetvezetője a Népszavának adott interjújában arról beszél, hogy az ellenzék áprilisi győzelme után teljesen át kellene alakítani az önkormányzatok finanszírozását.

Wittinghof szerint sok fideszesek önkormányzati embernek sem tetszik, hogy nincs tényleges szabadsága a helyi önkormányzatoknak, jóllehet most a kormányoldali települések előnyökhöz jutnak az ellenzékiekkel szemben. Budaörs polgármester szerint „ugyanakkor evidens, hogy a kárvallott településeket kártalanítani kell”.

Wittinghof elmondta, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségében együtt dolgozik Márki-Zay Péterrel. Az elnökség felkérésére tavaly októberben elkészült egy tanulmány, amelyben szakértők értékelték a települések helyzetét, és megfogalmazták azt is, milyen lenne egy ideális állapot az önkormányzatok számára. Mivel Wittunghof aktív szerepet vállalt a szakértőkkel való együttműködésben, Márki-Zay felkérte arra, hogy koordinálja az önkormányzati területről folyó egyeztetéseket a pártok és a polgármesterek között.

Wittinghof szerint az állampolgároknak nem értik, hogy ha bármilyen gondjuk van: átépítenék a házukat, egészségügyi vagy szociális ellátásra lenne szükségük, gyámügyet intéznének, vagy nem jó a helyi iskola, kátyús az út, rögtön a helyi önkormányzathoz fordulnak, de ott nem kapnak segítséget, mert a kormány elvette a felelősségi köröket.

Ezeket feladatokat vissza kellene adni a településeknek, de úgy, hogy hosszú távon kiszámítható finanszírozás alapozza meg az önálló gazdálkodásukat

– mondta a polgármester, aki kitért a pénzügyekre is, azt hangoztatva, hogy

Egész Európában példa nélküli, hogy a költségvetési befizetéseknél kisebb összeget kapunk a kötelező feladataink ellátására, vagyis mi befizetünk a központi költségvetésbe.

Budaörstől szolidaritási hozzájárulás címén több mint hárommilliárd forintot vesznek el, miután a kormány elvitta a gépjárműadót és csökkentették az iparűzési adót.

A megszorítások ugyan minden települést érintenek, de az a mostani rendszerben pofára megy, hogy mennyit kap vissza egy önkormányzat – az ellenzéki vezetésű nagyvárosok többnyire semmit

– mondta a polgármester, hozzátéve, hogy amikor nőni kezdett az állami elvonás és kezdett fogyni a településeken a felhasználható pénz, a kormány rájött, hogy nagy baj lesz, visszaüt, ha a lakosság nem kap fűtést és meleg vizet.

Elkezdték engedélyezni a hiteleket. Mintha azért hagyná most kiömleni a pénzeket a Fidesz, hogy bukás esetén a megszorításokra kényszerülő mostani ellenzékre mutogathasson. De bárki nyeri is az áprilisi választást, utána nagyon nehéz időszak következik. Nagyon szigorú fiskális politikára lesz szükség

– mondta Wittinghof.

Az ellenzéki városvezető a közigazgatási rendszerről is beszélt. Állítása szerint a megyék mára kiürültek, politikai elfekvőkké, kifizetőhelyekké váltak, ezért ha váltás esetén megmaradnak is, új funkciót kell találni nekik. A járások viszont szerinte feleslegesek.

Települési önkormányzatokra, térségi önszerveződésekre és törvényességi felügyeletre van szükség, de politikamentes hivatalokkal

– közölte a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik