Belföld

RTL: Völner Pál aktívan próbálta állami támogatásokhoz juttatni Schadl Györgyöt

Völner Pál igazságügyi államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke úgy próbáltak állami támogatásokat begyűjteni, hogy minisztériumi vezetőket környékeztek meg, írja az rtl.hu.

Völner Pál a lap szerint maga kezdeményezte, hogy Schadl állami támogatásokhoz jusson a cégével.

A lap azt írja, Schadl György még 2017-ben alapította az Aqua Energy Solution Zrt. nevű céget, aminek 2020 végéig egyetlen forint bevétele sem volt, de több millió forint veszteséget termelt. A céget vélhetően annak a találmánynak a hasznosítására alapította, amelyeknek a terveit az ügyészség szerint 2017 nyarán vásárolta meg a fejlesztőitől. Az adásvételi szerződés szerint „a belső égésű benzin üzemű Otto-motorból alakított víz üzemű motor (…) vízből állít elő mechanikai-, illetve villamos generátorhoz kapcsolva villamos energiát”.

A nyomozati iratok alapján ennek hasznosítására, illetve továbbfejlesztésre próbálta állami támogatáshoz segíteni Völner Pál Schadl Györgyöt. Schadl a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint erőművi hasznosításhoz szerette volna továbbfejleszteni a találmányt, amihez el is kezdtek összerakni egy pályázatot, ehhez kért Schadl Völnertől segítséget, hogy milyen összeget írjanak be, mert ezt nem tudták. Völner megígérte, hogy utánakérdez, de szerinte

Ha valakik ilyen bátrak, meg támogatják, akkor meg kell kérdezni, hogy egy egymilliárdot lehet-e pályázni.

Völner szerint ugyanis „egymilliárd alatt nehéz mocorogni”. Úgy vélte, ebből az összegből Schadl „400 millió forinttal ki tudná fizetni az embereket, és maradna hatszáz, hogy egy használható eredmény szülessen”.

Völner később együtt ebédelt Süli Jánossal, a paksi bővítésért felelős miniszterrel, aki szerinte „szeretettel várja ezt a dolgot”. Völner azt mondta, Süli Jánost „kell nekiereszteni a Palkovicsnak” ebben az ügyben, mert szerinte ők vannak olyan viszonyban, hogy Süli „fel tudja méretni Palkovicscsal az esemény fontosságát”. Azért kellett Palkoviccsal beszélniük, mert az ő minisztériuma írta ki a pályázatokat. Völner azt is elmondta Schadlnek, hogy beszélt Steiner Attilával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárával a pályázati lehetőségekről, akinek elmondta, hogy neki, Völner Pálnak olyan pályázati lehetőség kellene, ami „gyors reagálású alternatív energiatermelésre” szól.

A probléma a lap szerint az volt, hogy nem volt ilyen pályázat, és Völner problémaként hozta fel, hogy

az a baj, hogy a Steinernél van minden, aki mulya egy kicsit ezekben a dolgokban, illetve mindig lovagol valamin.

Végül nem is adtak be pályázatot. Schadl szerinte azért, mert „valakik egy nagyobb csomaggal óhajtanak pályázni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik