Belföld

178 millióval támogatja a kormány a mongol diákokkal trükköző iskolát

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Zűrös üggyel terhelt egyházi iskolának ítélt meg közel 180 millió forintot ingatlanvásárlásra a kormány néhány hónappal ezelőtt, noha költségvetési csalás gyanúja és más bűncselekmények miatt is nyomozás folyik az intézmény gazdálkodásával összefüggésben. Az intézménynek egyébként a kormányhivatal is vizsgálja a működését, az államkincstár pedig visszafizetési kötelezettséget írt elő „jogosulatlan elszámolások miatt”.

A kormány összesen 177 millió 889 ezer forint támogatást ítélt meg ingatlanvásárlásra a fiktív mongol diákokkal való trükköző csepeli református iskolának – szúrta ki a 24.hu. A támogatásról szóló kormányhatározat a november 16-i Magyar Közlönyben jelent meg, lapunk közel egy hónappal később, december 14-én számolt be az Egressy Béni Művészeti Szakgimnázium körüli anomáliákról, így a kabinet a döntés időpontjában a sajtóból még nem értesülhetett problémákról. Csakhogy egy 2020. decemberi feljelentés után tavaly ősszel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már javában nyomozott költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt – ez még most is tart –, ráadásul jelenleg is vizsgálja az iskola működését az illetékes kormányhivatal, valamint a Magyar Államkincstár.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározatból az is kiderül, hogy az iskola javára történő, 177,8 millió forintos átcsoportosításról a helyettese, Semjén Zsolt kezdeményezésére döntöttek.

Megkérdeztük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy tudtak-e az iskolával kapcsolatos problémákról, illetve ezek ismeretében felülvizsgálják-e a támogatásról szóló kormányhatározatot. Megkerestük külön Semjén Zsoltot is, hogy miért tartotta fontosnak, hogy ezt az intézményt támogassák. Cikkünk megjelenéséig az érintettek nem reagáltak.

Kapcsolódó
Mongol diákokkal trükközhetett egy egyházi iskola
Úgy kapták a jegyeket, hogy itt sem voltak az ázsiai diákok.

Decemberben írtunk arról, hogy az iskola az előző, 2020/21-es tanévben annak ellenére szerepeltette a tanulói névsorban a korábbi mongol diákjait, hogy azok a koronavírus-járvány miatt 2020 júniusában hazarepültek Mongóliába, és a magyarországi gondviselőjük jelezte írásban, hogy nem fognak visszatérni, egyúttal kérte, hogy vegyék ki őket a nyilvántartásból.

A mongol diákok (összesen 14-en voltak) még fiktív osztályzatokat és évvégi bizonyítványt is kaptak, bár ők erről nem is tudtak. Mindennek azért lehet jelentősége, mert így az iskola felvehette utánuk az állami normatívát.

A Magyar Államkincstár november végén tartott helyszíni ellenőrzést, de nem a 2020/21-es tanévre, hanem a 2020-as esztendőre nézte át a tanulólétszámot. A 24.hu birtokába került jegyzőkönyv szerint pont tizennégy tanulóval többet jelentettek be, ennyi diák után vettek fel jogosulatlanul támogatásokat. Viszont ők magyar tanulók voltak, a mongol diákok esetében – egyikük kivételével, akinek nem találták meg a tartózkodási engedélyét – nem állapítottak meg rendellenességet. Ez azért fordulhatott elő, mert a 2020. október 1-jei időpontra vonatkozóan vizsgálták a létszámot, márpedig a mongol tanulóknak csak október 30-án járt le a tartózkodási engedélyük, vagyis így nem találták jogosulatlannak a tanulói létszámban való feltüntetésüket. Végül az államkincstár egy külön határozatban összesen 1 millió 749 ezer forint visszafizetését rótta ki az intézményre.

A kormányhivatal decemberben razziázott az iskolában, és számos szabálytalanságot tárt fel. A helyszíni szemle során kilenc tanárról állapították meg, hogy a szakképzettségük nem felel meg az általuk oktatott tantárgy feltételeinek, további öt oktató pedig nem szerepel a Köznevelési Információs Rendszer nyilvántartásában. Gondok voltak a tanügyi dokumentumokkal is: a beírási naplók egy részében a bejegyzések nem voltak aláírva, lepecsételve, eltértek a dátumok a törzslapokon szereplő dátumoktól, és nem voltak összhangban az osztályzatok és a felmentések a Kréta-rendszerben és az osztálynaplókban. A mongol diákok ügyében pedig további vizsgálatokat tartanak szükségesnek a „tényállás teljeskörű tisztázása érdekében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik