Belföld

Agyonütött a lezuhanó állvány egy munkást az érdi iskola felújításakor, felfüggesztettet kértek az ügyvezetőre

Vádat emelt az  Érdi Járási Ügyészség azzal az ügyvezetővel szemben, akinek a szabályszegései hozzájárultak egy munkás halálához tavaly januárban az egyik érdi iskola felújításakor.

Nisóczi József Levente, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy büntetővégzésben meghozandó felfüggesztett fogházat, pénzbüntetést és vezető tisztségviseléstől eltiltást kértek a férfire.

Az elkövető ügyvezetése alatt álló cég elvállalta az érdi iskola felújítási munkálatait. A homlokzaton végezett munka miatt fel is állítottak oda egy ötszintes, tíz méter magas, tizenkét és fél méter széles állványzatot.

A vádirat szerint az elkövető ennek az állványzatnak az elbontására adott utasítást az embereinek. Ugyan néhány védőfelszerelést biztosított nekik, de nem adott részletes eligazítást a folyamatról és nem bocsátotta rendelkezésükre az azzal kapcsolatos gyártói leírást sem. Emellett nem ellenőrizte illetve irányította a helyszínen a folyamatot és nem is jelölt ki arra senkit.

Az ötszintes állványzat bontásához a munkások kézi erővel kezdtek hozzá, azonban a gyártói előírás gépi, karos anyagmozgató gépet írt elő erre a célra. A legfelső szinten az egyik munkás úgy kezdte meg a szétszerelést, hogy nem volt biztosítva a leesés ellen sem. Így amikor egy körülbelül tizenkét kilogrammos állványelemet vitt a kezében és megbotlott, kénytelen volt megkapaszkodni.

Ekkor kiejtette az állványelemet a kezéből, ami mintegy tíz méteres zuhanás után, a földszinten, védősisak nélkül dolgozó munkás fejére esett. A szerencsétlenül járt munkás olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Halála visszavezethető az elkövető által elkövetett szabályszegésekre. Az ügyészség minősülő halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az ügyvezetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik