Belföld

PDSZ: A kormány szabotálja a tanársztrájk szervezését

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Egy alkotmányos alapjogot vonna meg az oktatásban dolgozóktól.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Ne dolgozz ingyen! oldalon Kisfaludy László helyettes államtitkár elégséges szolgáltatásról szóló levelét értékelte úgy, hogy

a kormány már nem is titkolja, szabotálja a sztrájk szervezését. 

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös javaslatára a helyettes államtitkár ugyanis azt válaszolta, hogy

a sztrájk alatt a tanulók tanuláshoz, művelődéshez való joga nem sérülhet, ezért továbbra is úgy gondolják, hogy a sztrájk ideje alatt valamennyi ideig tanítani is kell, mi több az elmaradt órákat február 28-áig pótolni is kell!

A két szakszervezet Kisfaludy László levelére azt válaszolta, hogy az még a korábbi, az órák 75%-ának megtartására irányuló ajánlathoz képest is visszalépés,

hiszen gyakorlatilag a sztrájk alatti foglalkozások 100%-ának megtartását jelentené, még ha utólag is.

Emlékeztettek rá, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 30. § (3) bekezdése a rendkívüli szünet elrendelése miatt elmaradt tanórákkal kapcsolatban úgy rendelkezik, azok pótlása csak akkor szükséges, ha az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani. Szerintük nem indokolt, hogy a sztrájk miatt kieső tanítási óráknál ettől eltérően járjanak el.

Tájékoztatták a helyettes államtitkárt, hogy a sztrájkbizottság álláspontja szerint – amit a bírói gyakorlat is alátámaszt – a köznevelési ágazatban a még elégséges szolgáltatásnak nem tárgya az oktatás-nevelés, a foglalkozások, órák megtartása, tehát a művelődéshez való jog sztrájk alatti érvényesítése. Ebből következően a még elégséges szolgáltatás körébe nem tartozó tevékenységek – így a foglalkozások és órák megtartása – mértékéről és feltételeiről nem kell egyeztetést folytatni és abban nem is kell megállapodni.

Ne féljetek beleállni a sztrájkba, különben nincs holnap!

Ezt üzente a tanároknak Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV reggeli műsorában. Mint mondta, ők „mindent megtettek”, hogy sikerüljön megállapodni a kormánnyal, de hiába. Szerinte nincs olyan szakszervezet, amely elfogadná, hogy a sztrájk alatt is dolgozzanak, ingyen.

Bírósághoz fordultak, bíznak annak függetlenségében. Az elnök szerint nagyon nagy az elégedetlenség, teljes tantestületek jelentkeztek a sztrájkra. Szabó Zsuzsa hangsúlyozta: ez nem a pedagógusbérekről szól, társadalmi probléma, hogy 12 ezer tanár hiányzik a rendszerből, ha ez így folytatódik, nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket.

Mint mondta: vannak iskolák, ahol a pedagógusok félnek az esetleges retorzióktól, de még így is csatlakoznak a sztrájkhoz. A szülőket arra kérte, támogassák a sztrájkot azzal, hogy hétfőn csak a harmadik órára viszik be a gyereküket. A kezdeményezés szimbóluma a kockás ing és kockás szalag, ezért aki úgy érzi, szeretné kifejezni a szolidaritását, használja ezeket hétfőn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik