Belföld

Minden boltnak kötelező lesz kitenni ezt a táblát az élelmiszerárstopról

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról, közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerdán az MTI-vel.

Az erről szóló rendelet, a használandó logó és arculati kézikönyv éjjel meg is jelent a Magyar Közlönyben. A kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop érinti

  • a kristálycukrot,
  • a búzafinomlisztet,
  • a napraforgó-étolajat,
  • a sertéscombot,
  • a csirkemellet, a csirke far-hátat és
  • a 2,8 százalékos UHT-tehéntejet

E termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a tavaly október 15-einél. Az árstop február 1-jétől május 1-jéig tart. A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi.

Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

Ha az élelmiszerárstop megszegéséről fogyasztótól érkezik panasz, azt a hatóság közérdekű bejelentésként kezeli és haladéktalanul kivizsgálja.

A vásárlók tájékoztatása érdekében az élelmiszereket árusító üzletekben, piacokon jól láthatóan információs táblákat kell kihelyezni a bejáratoknál. A rendeletben három színváltozat szerepel, az egyik:

Ezt a változatot a  hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell elhelyezni jól látható helyen, a kisebb boltokban a kereskedő döntheti el, melyik színváltozatot használja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik