Belföld

A pszichológus szakma szerint nem a szexuális propaganda, hanem a homofóbtörvény veszélyezteti a gyerekeket

Swen Pförtner / DPA / AFP
Swen Pförtner / DPA / AFP

Nyilvánosságra hozta közös szakmai állásfoglalását a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Pszichológiai Társaság és támogatóként a Magyar Szexuális Medicina Társaság a nyáron elfogadott gyermekvédelmi törvényről, amely a homofób módosítók miatt vert nemzetközi visszhangot. A szakemberek tudományos nézőpontból vizsgálják a sokat vitatott törvényt, és szerintük a benne foglalt állítások valójában nem védik a gyerekek egészséges szexuális fejlődését, ellenben erősítik a stigmatizációt, ami számos lelki betegség forrása lehet.

A születéskor meghatározott nem számos esetben még biológiailag sem olyan egyértelmű, mint amilyennek első megközelítésben látszik. A születéskor az újszülött nemét döntően a testi adottságok, a külső nemi jelleg megtekintésével állapítják meg, ez alapján anyakönyvezik. Az újszülött nemét ugyanakkor a genetikai meghatározottság mellett egyéb biológiai tényezők is befolyásolják (pl. a hormonális rendszer működésének zavarai), emiatt fizikai adottságai szemrevételezés alapján teljes mértékben nem mindig megítélhetőek. A nemi identitás alakulása tehát pusztán biológiai megközelítésben is bonyolult és érzékeny folyamat, amely változhat az élet során

– olvasható a közleményben.

Kiemelik, hogy a környezeti hatások döntően nem befolyásolják sem a nemi identitást, sem a szexuális orientációt. Jelenlegi tudásunk szerint a genetikai adottságok és az olyan biológiai változók, mint a hormonális hatások vagy az idegrendszeri fejlődés a döntők ezekben a kérdésekben.

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény az is, hogy a heteroszexuális személyek, párok által felnevelt gyermekek közül éppen annyian válnak homoszexuálissá, leszbikussá, transzneművé (LMBTQ), mint a homoszexuális személyek, párok által felneveltekből

– áll a közleményben, amely egyúttal tudományosan cáfolja a homofóbtörvény szexuális propagandáról értekező passzusait, hiszen a szexuális kisebbségek tagjai nem maguk választják sorsukat.

A szakemberek szerint ezt igazolja az úgynevezett reparatív terápiák – köznyelvben meleg-átnevelő módszerek – kudarca, amely nem képes korrigálni a kliens szexuális irányultságát, viszont rendkívüli károkat tud okozni a pszichés jóllétében.

Amennyiben a fenti témákat tabusítjuk, az információkhoz való hozzáférést elzárjuk, akkor az érintett gyermekek, fiatalok egyedül maradnak a kérdéseikkel, bizonytalanságaikkal. Ennek következményeként pedig jelentősen megnő annak a veszélye, hogy – ahogy az a különféle kisebbségi csoportok esetében általában is jellemző, melyet szakirodalmi adatok is alátámasztanak – az eleve kiszolgáltatottabb, sérülékenyebb érintett gyermekek, fiatalok körében fokozódik a szorongásos zavarok, önsértő magatartás, szerhasználat, depresszió és az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye

– figyelmeztetnek a szakemberek.

Hozzáteszik, hogy a gyermekek szexuális nevelése, felvilágosítása nem várható el kizárólagosan a szülőktől, családtagoktól, melyet tudományos felmérések is igazolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik