Belföld

Pénzért toboroztak hallgatóságot a Fidesz képviselőjelöltjének

Kiss Dániel / MTI
Kiss Dániel / MTI

Környezettudatos viselkedésre nevelő találkozó vendége volt Kővári János kormánypárti politikus Pécs egyik belvárosi irodaházában január 7-én. Korábban a Pécsi Stop hírportál megtudta, a fórumon 30-an vettek részt, a hallgatóság túlnyomó többségét egyetemisták adták, akik pénzt – saját bevallásuk szerint háromezer forintot – kaptak a részvételért.

A rendezvényről készült fotót és rövid videót Kővári János feltette a Facebook-oldalára. A Népszava megkérdezte a cikk nyomán az ügyről Kővárit, aki sms-ben annyit írt, hogy a találkozót nem ő, hanem a Zöld Követ Egyesület rendezte, ő csupán vendég volt.

A lap elérte a szervezet vezetőjét, Király Nórát, ám neki nem volt ideje szóban válaszolni, csak írásban reagált. Kiderült, nem a Zöld Követ, hanem a Fiatal Családosok Klubja (a Ficsak) rendezte a fórumot, ahol a Zöld Minősítési Díjról tartottak tájékoztatót. Kővári Jánost azért hívták meg, mert „elkötelezett a zöld ügyek irányába”. Király Nóra leírta, hogy a sajtóból értesültek arról, „esetlegesen fizethettek a rendezvény résztvevőinek. Egyesületünk a rendezvényszervező céggel kötött szerződésben meghatározta a minimális résztvevői létszámot, azonban arra nem számítottunk, hogy ebben a formában fognak résztvevőket toborozni.”

Király Nóra 2006 és 2019 között a főváros 11. kerületének fideszes önkormányzati képviselője volt és 2014-től alpolgármester volt Újbudán. A 43 éves politikus több civil szervezet alapító vezetője, így hozzá kötődik a már említett Zöld Követ, a Ficsak, valamint a Mindennapok Női Szemmel és a Gazdagréti Összefogás Egyesületet. A sajtó többször írt arról, hogy ezek a szervezetek bőven jutnak állami forrásokhoz. A Mindennapok Női Szemmel például 2017 és 2020 között 66 millió forintot kapott, abból 20 milliót szántak egy olyan honlap létrehozására, amit főként az egyesületi tagok olvasgatnak, aztán újabb 20 millió ment el a honlap fejlesztésére, végül 26 millióból egy adatbázis létrehozását finanszírozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik