Belföld

Havazás, hófúvás miatt adtak ki figyelmeztetést vasárnapra

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Vasárnap a nyugati országrészben erősen felhős, borult idő várható, csak délutántól csökken a felhőzet kelet felől. A Nyugat-Dunántúlon tartós havazás is lehet, átmeneti havas eső, eső sem kizárt. Keleten változóan felhős idő lesz, helyenként hózáporral. A szél a Tiszántúlon megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Az északkeleti határ környékén, a Dunántúli-középhegységben hófúvás is előfordulhat. A hőmérséklet napközben -2 és +3 fok közt alakul. Késő estére -1 és -8 fok közé hűl le a levegő, de néhol hidegebb is lehet – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adott ki hat megyére a havazás, illetve a hófúvás miatt.

Országszerte erős fagyra kell számítani jövő héten is. Hétfő és kedd hajnalban a hóval borított, szélcsendes tájakon akár -15 foknál is hidegebb lehet.

Hétfőn az ország nagy részén derült, napos idő lesz, a nyugati, északnyugati határnál lehetnek erősen felhős, borult területek.  Számottevő csapadék nem valószínű, de a nyugati határnál előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet általában -10 és -1 fok között várható, de a szélcsendes, főleg hóval borított északkeleti tájakon akár -15 foknál is hidegebb lehet. A maximum-hőmérséklet többnyire 0 fok körül alakul, északkeleten lehet kevéssel fagypont alatt.

Kedden észak, északnyugat felől szakadozott felhőzet húzódik fölénk, de a déli megyékben több órára kisüt a nap, majd napnyugta után ott is megnövekszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű, csak helyenként lehet hószállingózás. Főleg nyugaton helyenként havas eső, ónos eső, eső előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -12 és -3 fok között várható, de a szélcsendes, hóval borított vidékeken akár -15, -18 fok is lehet. A csúcsérték többnyire 0 fok körül alakul, északkeleten azonban több fokkal fagypont alatt is maradhat a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik