Belföld

Jakab Péter: Márki-Zay Péternek kellett három hónap, míg beletanult abba, hogyan kell egymáshoz szólni

Mohos Márton/24.hu
Mohos Márton/24.hu

Nekünk, ellenzéki pártoknak három évig tartott, míg megtanultuk a konfliktusokat kezelni, megtanultuk, hogyan kell szólni egymáshoz. Márki-Zay Péter esetében ez három hónap volt

– nyilatkozta a hvg360-nak Jakab Péter. A Jobbik elnöke úgy látja, nem lehetett megspórolni ezt az időt, tanulási folyamatnak nevezte az elmúlt időszakot, de markáns különbségek mára már nincsenek köztük. Szerinte a választók döntöttek: „azt mondták, MZP kell nekik, de hetedik frakció, újabb párt nem. Egyébként beszavazták volna az Új Világ Néppártot. Péter azt a feladatot kapta, hogy vezesse az egyesült ellenzéket, és most már vezeti is” – jelentette ki Jakab. A közös listáról „egészséges vita folyik”, de szerinte ez nem is érdekli különösebben a választót.

Én magam is látom a miniszterelnökön a mentális fáradtság jeleit

– így reagált arra, hogy Márki-Zay Péter nemrég bizonyítékok nélkül beszélt arról, hogy Orbán Viktor Grazba jár magánklinikára.

Jakab elmondta, hogy korábban ő akarta a legjobban, hogy Márki-Zay Péter induljon a Jobbik színeiben, de akkor úgy látta, „épp az említett személyiségjegyei nem teszik alkalmassá a feladatra”. Ezért vállalta el végül ő a miniszterelnök-jelöltséget, pedig korábban az elnökség sem tudta rávenni.

Jakabot házasságtöréssel vádolta meg nemrég a Bors, de a politikus most sem szeretett volna a magánéletéről beszélni. Csak annyit mondott, hogy: nyugalom és stabilitás jellemzi.

Az ellenzéki óriásplakátok szerinte lehetnének frappánsabbak, azokon ugyanis képtelenség bővített mondatokban kommunikálni, de azt is hozzátette, hogy nem ezen dől majd el a választás,

hanem hogy be tudjuk-e járni a választókerületeket, be tudunk-e kopogni mindenhová, tudunk-e beszélgetni az emberekkel, látnak-e bennünket, látják-e rajtunk, hogy győzni fogunk. Főleg vidéken fontos ez, ahol félnek az emberek, és aki fél, az az erőhöz gravitál. Ha az ellenzék megosztottságot mutat, akkor a Fideszhez fog menni a szavazó. De ha látja, hogy az erővel szemben ott áll egy másik erő, az képes lesz legyőzni a félelmét.

Jakab arra a felvetésre, hogy ha egy esetleges ellenzéki siker esetén nem tartják tiszteletben a jelenlegi alaptörvényt, a kétharmados törvényeket, százezrek fognak az utcára menni így reagált:

Mindenkinek joga van tüntetni, az új kormány senkit nem akadályoz meg demokratikus jogai gyakorlásában. Véleményt nyilvánítani lehet, de a választói akarat a választásokon jelenik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik