Belföld

Jávor Benedek: Leginkább magával egyeztet a kormány az uniós pénzekről

A helyreállítási pénz még sehol, de elköltése ellenőreiről már döntöttek.

Jóváhagyott helyreállítási terv még nincs, de van bizottság, amely  majd figyelemmel kíséri az EU-s támogatásból megvalósuló reformok, beruházások végrehajtását, noha az EU nem kötelezi a tagállamokat ilyen ellenőrző testület felállítására – írja a Népszava.

Jávor Benedek szerint az Orbán-kormány vélhetően azért végzi el a szorgalmi feladatot, hogy majd bemutathassa, milyen nagy híve a „független” ellenőrzésnek, de úgy tűnik, valójában

a kormány leginkább saját magával fog konzultálni a brüsszeli pénzek elköltéséről.

A lapnak Budapest brüsszeli képviseletének vezetője azt mondta, az az ellenőrző testületben az Energiaklubon, a Siketek és Nagyothallók Szövetségén, és egy-két egyesületen kívül kevés a szakmai szervezet. Jávor Benedek arra is emlékeztetett, abból a  fővárost és a legtöbb ellenzéki vezetésű települést tömörítő Magyar Önkormányzatok Szövetségét kihagyták, a fideszesek által irányított önkormányzati ernyőszervezeteket nem.

A Népszava felidézte, a helyreállítási terv Monitoring Bizottságában egyetlen olyan szervezet sem kapott helyet, amely a természet- és környezetvédelem érdekeit átfogóan tudná képviselni, hiába kérte ezt 52 zöld civil szervezet. Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének társelnöke azt mondta, az Energiaklub bekerülésének örülnek, de a környezetvédelem nem csak a klímavédelmet foglalja magában, hanem

a levegő tisztaságával, a hulladékgazdálkodással, a közlekedéssel kapcsolatos ügyeket, amelyekre az EU kiemelt figyelmet fordít a helyreállítás finanszírozásában.

Az uniós csatlakozás óta most először fordult elő, hogy a kormány a zöldek reprezentatív szervezeteit kihagyja az operatív programok monitoringjából – tette hozzá. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda a lapnak a hatékony működéssel magyarázta a döntést és azt is jelezte, az Energiaklub a Zöld Civil Együttműködés tagja.

Kapcsolódó
Deutsch Tamás: amit az Európai Bizottság csinál, az nettó politikai banditizmus
A helyreállítási alapokkal kapcsolatban szólalt fel a Fidesz politikusa, kifejtve, hogy az EB állítása szemenszedett hazugság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik