Belföld

Ha ebből lesz 5 százalék, akkor ennyivel kevesebb fideszes lesz a parlamentben – érvel a Kutyapárt elnöke az indulásuk mellett

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

El kíván indulni a XII. kerületet is magában foglaló körzetben Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke az áprilisi választáson (a kerületben most önkormányzati képviselő). Úgy számol, annak ellenére is nyerni fog Hajnal Miklós, az előválasztáson nyert ellenzéki jelölt és legyőzi a fideszes ellenfelét, hogy Kovács is indul. De akkor miért indul el, ha úgy gondolja, nem fog nyerni – tette fel a Telex Kovácsnak a kérdést. A válasz pedig: „A kutyapárt egyéni jelöltjeinek az a funkciója, hogy 71 körzetben muszáj indítani jelöltet, csak így lehet listán a Kutyapártra szavazni, ilyen a választási rendszer.” Kovácsnak az a véleménye, hogy ha 71-nél több körzetben tudnának jelöltet állítani, akkor el lehet gondolkodni pár olyan körzet elengedésén, amely  határeset. De ebben az ügyben a párt tagsága nem döntött még.

De azt is kiemelte a Kétfarkú Kutya Párt elnöke, hogy „pedig amikor azt mondtam, hogy fontosabb körzetekben ne induljunk rá az ellenzékre, tényleg úgy gondoltam, és most is így gondolom. Nekem az volt életem legszarabb egy hónapja, amikor MZP elkezdett könyörögni, hogy ne szavazzanak ránk az emberek. 15 éve csinálom ezt a pártot, és soha nem tapasztaltam ilyen gyűlöletet emberek részéről.” (MZP=Márki-Zay Péter) Ehhez annyit tett még hozzá, hogy „persze mindenkinek rossz érzés, ha bármilyen okból hirtelen sokan kezdik szidni, de az a fura, hogy MZP a szeretetországról beszél, de nem gondol bele, hogy milyen következményei lehetnek, ha tesz egy ilyen kijelentést.”

Kovács említ egy 3-4 hónappal ezelőtt készített, 4 ezer főre kiterjedő, de nem reprezentatív felmérést, amely azt mutatta, hogy az ő szavazóiknak ugyan többsége nem menne el a szavazásra, ha a kutyapártosok nem indulnának, mégis a válaszadók 40 százaléka azt mondta, hogy tudna az ellenzékre is szavazni.

Azt az érvet is felhozta Kovács a választáson való indulás mellett, hogy „ha ebből lesz 5 százalék, akkor ennyivel kevesebb fideszes lesz a parlamentben, és akár még múlhat is valami azon, hogy van-e ott öt-hat kutyapártos, akik biztos, hogy nem egy Fidesz-kormányt fognak támogatni.” Ha úgy alakulna, hogy a Fidesz nem folytatja a kormányzást idén tavasz után, „ha az ellenzék győz, akkor ügyek és törvények mentén együtt lehet majd velük működni. Olyat semmiképp nem szeretnénk, hogy kötünk egy koalíciót, vagy valaki államtitkár lesz, és cserébe mindent megszavazunk négy éven át.”

2018-ban durván 100 ezer szavazatot kaptak, most úgy 300 ezer szavazatra lenne szükség az 5 százalékos parlamenti küszöb megugrásához. Hogy jöhet ez össze? Korábban nem kampányoltak, most ezt szeretnék, meg jobban el kívánják mondani az embereknek, hogy mi az, amit tettek az elmúlt időszakban. „Amit korábban is csináltunk, azt csináltuk most sokkal több helyen, és sokkal többször. Például a városfelújítós dolgokra gondolok, amiknek nem is csak az az értelme önmagában, hogy le lesz festve az a pad, hanem, hogy meg tudjuk szólítani a helyieket. Ezzel mi tágabban értelmezzük a politikát és a közéletet, és remélhetőleg arra ösztönözzük az embereket, hogy ne csak panaszkodjanak a lakókörnyezetükre, hanem aktivizálják magukat. Ezekbe a tevékenységekbe nagyon sok embert sikerült bevonni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik