Belföld

Nagy István agrárminiszter szerint a kereskedők ki tudják gazdálkodni az árcsökkentést

Hat alapélelmiszer, a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árának korlátozását Orbán Viktor jelentette be szerdán. Ezt az árstoppal érintett csomagot a másnapi kormányinfón kiegészítették a csirkefarháttal is.

Az érezhetően erősödő infláció miatt meghozott intézkedésről az ellenzék egységesen azt mondta, hogy az beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van. A kormány lépését és az ellenzék reakcióját vasárnap Nagy István agrárminiszter értékelte a Kossuth Rádióban.

A miniszter közölte, hogy az élelmiszerek nagy részénél már korábban csökkentették az áfát, a tej-, tojás- és hústermékek az 5 százalékos áfa-kulcs hatálya alá tartoznak. A miniszter szerint az élelmiszerárstopot bíráló ellenzék az áfacsökkentésről szóló döntést sem szavazta meg.

Milyen hiteles kritika az, hogy nem jó ez az intézkedés, majd javasolják azt, ami már évekkel ezelőtt megtörtént és akkor nem szavazták meg?

– vetette fel az MTI szerint az agrárminiszter.

Nagy István szerint a kereskedők be fogják tartani az árszabályokat, mert szerinte az árcsökkentés bőven belefér az akciós keretükbe, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt.

A miniszter azt is mondta, hogy a termelők és a feldolgozók védve vannak, a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szabályozza, hogy egyoldalúan nem lehet felbontani a szerződéseket.

Nagy István az élelmiszerárstopról szóló döntést egyébként bátor lépésnek nevezte. Mint mondta, így egyrészt több pénz marad a családoknál, másrészt ezzel üzennek a piacnak is, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik