Belföld

Az ingatlanpiac szezonalitása (X)

Az ingatlanpiac szezonalitását tekintve három időszakot különíthetünk el. Stratégiánkat tekintve fontos, hogy tisztában legyünk ezen periódusok előnyeivel és hátrányaival, függetlenül attól, hogy a célunk ingatlan eladás vagy ingatlan vásárlás.

Az ingatlanpiac szezonalitása jó lehetőség arra, hogy fejlesszük a marketing, a kutatási és az értékesítési stratégiánkat. A szezonok közötti különbségek lehetővé teszik, hogy a leghatékonyabban használjuk fel az időnket és az energiánkat.

Na de lássuk melyik is ez a három időszak!

1.   Tél, amikor lelassul az ingatlanpiac

Ez az időszak úgymond a legeseménytelenebb. A hideg időben senki sem szeretne költözködni, mindenki ünnepi hangulatban ég. Mindezek tükrében, ez az időszak a legalkalmasabb, hogy felkészítsük házunkat az eladásra és előnyre tegyünk szert. Mind azt akarjuk, hogy amikor a potenciális vevő belép az ingatlanunkba azt érezze, hogy ez az ő álmai otthona. Ehhez fontos, hogy a lehető legelőnyösebb oldalát mutassuk meg annak.

Hogyan tegyük mindezt?

Alakítsunk ki egy tiszta és lomtalan környezetet. Pakoljuk el a felesleges lakásdekorációt és bútorokat. Tegyük az eladó házakat tágasabbá és fotogénebbé. Kerítsünk sort a szükséges javításokra, felújításokra. Egy új réteg festék a falon nagy segítség lehet az eladás során. Kertes ház esetén fordítsunk figyelmet a ház külsejére és az udvarra is. Ne kerüljék el a figyelmünket olyan apróságot, mint egy új lábtörlő elhelyezése, egy házszám felszerelése, stb. Továbbá tegyünk említést olyan apró trükkökről, mint egy friss virágcsokor az asztal közepén vagy egy frissen sült sütemény illata a házban.

Amennyiben úgy érezzük jól jönne a segítség, ne habozzunk egy ingatlanközvetítő vagy egy lakberendező segítségét kérni. Gondoljunk arra, hogy a befektetett pénz és energia a későbbiekben megtérül és hatalmas előnyt fog jelenteni.

2.   Tavasz, illetve kora nyár, mely a legalkalmasabb időszakok az ingatlan eladására

Ahogy eljön a tavasz, itt az idő hogy mind az ingatlan eladási, mind az ingatlan vásárlási tervek akcióba lépjenek.

Azonban az ingatlanpiac fellendülése emeli az ingatlan árak túlbecslésének kockázatát is. Továbbá ne feledkezzünk meg, hogy egyre több versenytárs tűnik fel a piacon, erősödik a verseny. Meghatározó faktor lehet a potenciális vevő családi állapota. Általában akik kertes házba vagy családi házba költöznek, jobban preferálják a nyári hónapokat, hogy az iskolakezdésre minden készen álljon.

Az ingatlan vásárlás tekintetében is sok lehetőséget rejt magában ez az időszak. Számos opció között tudunk válogatni és össze tudjuk hasonlítani az eladó házak és az eladó lakások árait és paramétereit.

3.   Nyár vége és ősz, amikor az ingatlanpiac lassulásnak indul

Ebben az időszakban még néhány potenciális vevő a piacon marad, ha nem találták meg álmaik otthonát a csúcsidőszakban. Fontos azonban, hogy ne engedjük el stratégiánkat, hiszen a piac még él, csak lelassult az előző időszakhoz képest.

Továbbá ha nem jártunk sikerrel a csúcsidőszakban, kihasználhatjuk a felszabadult időt. Átdolgozhatjuk a stratégiánkat, levonhatjuk a következtetéseket, összegezhetjük a tapasztalatainkat.

Mit tanultunk az ingatlanpiacról?

Összességében elmondhatjuk, hogy legyen szó ingatlan eladásról vagy ingatlan vásárlásról, teendőnk mindig van. Ahhoz, hogy tudatos stratégiát tudjunk kialakítani jó, ha tisztában vagyunk a különböző időszakok jellemzőivel. Dönthetünk amellett, hogy az ingatlan eladási folyamatokat magunk intézzük, azonban bizonyos helyzetekben jól jön a szakmai segítség. Mindig vizsgáljuk meg a folyamatokat több szemszögből, törekedjünk a precíz és profi munkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik