Belföld

Drágábban készül az ebéd a menzákon, a pluszköltséget az önkormányzatoknak kell lenyelniük

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Átlagosan ötödével drágábban készül az ebéd a menzákon, miután több szolgáltató már jelezte az önkormányzatoknak, hogy az élelmiszeripari drágulást nem képes kigazdálkodni. A veszélyhelyzet miatt ezt a drágulást az önkormányzatoknak kell lenyelni – írja a sonline.hu. A cikk szerint a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége a normatíva megemelését kéri a szaktárcától, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége pedig állami kompenzációt szeretne az önkormányzatoknak.

Ma a közétkeztetési piac 60-70 százalékát önkormányzatok működtetik, a fennmaradót gazdasági társaságok – mondta Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének kommunikációért és kapcsolatokért felelős alelnöke. A rendelet csak az utóbbiakra vonatkozik, közülük is csak azokra, akik 2021. szeptember 1-jét követően kötöttek szerződést és végzik a közétkeztetést. A jogalkotó azonban a közétkeztetés összes szereplőjére kiterjeszti várhatóan a rendeletet. Jeleztük több minisztérium felé, hogy már év végén 18 százalékos áremelkedést láttunk, bízunk benne, hogy a támogatási norma kiigazítása hamarosan megtörténik – nyilatkozta Páger.

Az önkormányzati szektor nem tudja vállalni a pluszköltségeket, amelyek az élelmiszerár-drágulás miatt jelentek meg a menzákon

– mondta el Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Hozzátette: a Pénzügy- és Belügyminisztériumhoz fordultak már korábban, az egyeztetések sikeresek voltak, a kormány fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével összefüggő többletterheit az önkormányzatoknak, és február elején dől el, hogy a menzák pluszköltségeit miként fogják kompenzálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik