Belföld

Emberi jogi biztos: A gyűlöletet erősíti a „gyermekvédelmi” népszavazás

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A 2021 júniusában elfogadott gyermekvédelmi törvényt követő gyermekvédelmi népszavazást Áder János köztársasági elnök április 3-ra, a kilencedik szabad magyar országgyűlési választások napjára tűzte ki, ezen apropóból fogalmazott meg nyilatkozatot az Európa Tanács biztosa, Dunja Mijatović – vette észre a közleményt a hvg.hu. Az emberi jogi biztos közleményben üzent a magyar kormánynak: hagyjon fel az LMBTI személyek jogainak tárgyiasításával és azok gyengítésével.

A 2021 júniusában elfogadott gyermekvédelmi törvényt kiábrándítónak nevezte a biztos, szerinte tévesen hozza  összefüggésbe a homoszexualitást a pedofíliával.

Aggódik amiatt is, hogy a népszavazás a sztereotípiákat, előítéleteket és a gyűlöletet fogja erősíteni az LMBTI személyekkel szemben, a kétértelmű népszavazási kérdések pedig negatív hatással lesznek jólétükre, jogaikra.

A magyar parlament által elfogadott törvény szerint az LMBTI személyekkel kapcsolatos információkat ki kell tiltani minden olyan helyről, ahol a kiskorúak találkozhatnak vele. Ez Mijatović szerint

az emberi jogi normákkal összeegyeztethetetlen és akadályozza az átfogó szexuális nevelés megvalósulását,

amely szerinte alapvető fontosságú a gyermekek elleni szexuális visszaélések megelőzéséhez és leküzdéséhez. Pedig valójában ez segítené elő egy biztonságosabb, befogadó társadalom építését, amelyhez a gyermekeknek joguk van – írja a közleményben.

Az LMBTI személyek jogainak manipulálása szerinte egyre inkább megfigyelhető tendencia Európában. Ezt a magyarországi népszavazás nagyon jól illusztrálja, amelynek nemzetközi emberi jogi normákba való ütközését már 2021 decemberében kimondta az Európa Tanács Velencei Bizottsága – emlékeztet a biztos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik