Belföld

Semjén vadászfilozófiája szerint veszélyes az állatok emberszerű bemutatása

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A vadászat kitörölhetetlen az emberiség történetéből, a vadászat az ember antropológiai öröksége

– jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes A vadászat választott engem című könyv szerdai budapesti bemutatóján.

A Bayer Zsolttal együtt kiadott könyv Semjén vadászatról szóló filozófiai írásait tartalmazza, és azzal a céllal született, hogy a vitákat kiváltó vadászati világkiállítás után érveket mutasson a vadászoknak, hogy miért helyes, hogy vadásznak, a nem vadászok pedig ahhoz, hogy megértsék a vadászat szükségességét.

Semjén Zsolt a bemutatón az MTI szerint azt fejtegette, hogy őseink 99 százaléka vadászott, ha ők nem lettek volna sikeres vadászok, akkor mi nem lennénk és a vadászat ellenzői sem lennének. Nem azt kell tehát megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt.

Walt Disney Bambiját említve veszélyes tendenciának nevezte az állatok ilyen humanizálását, az ember és az állat egy szintre helyezését, amelytől már csak egy lépés az ember dehumanizálása.

A miniszterelnök-helyettes azt is mondta, hogy minden élőlényt megillet tisztelet és bizonyos jogok a természet rendjének megfelelően, de az ember az ember, az állat pedig állat, s a vadászok a természet rendjét képviselik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik