Belföld

Negyven tonna kidobott fenyőfát égetnek el a pécsi erőműben

Piroschka van de Wouw / ANP / EPA / MTI
Piroschka van de Wouw / ANP / EPA / MTI

Mintegy 40 tonnányi, a karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfát égetnek el a következő időszakban a két biomassza-tüzelésű blokk-kal működő pécsi erőműben – tájékoztatta a Veolia-csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. (PH) hétfőn az MTI-t.

A közleményben tudatták: a karácsonyi fenyők eltüzelése másfél évtizede gyakorlat a baranyai megyeszékhelyen, azok a tisztán biomassza alapon működő pécsi erőműben elégetve több mint 31 ezer pécsi lakás és 480 helyi közintézmény távfűtéssel való ellátásához járulnak hozzá.

Rudolf Pétert, a PH vezérigazgatóját idézve a kommünikében közölték: a kidobott fenyőfák energetikai célú hasznosítása azért jó megoldás, mert a karácsonyfák magas gyantatartalmuk miatt nem komposztálhatók. Az erőmű kazánjaiban is csak aprítást követően, más típusú tüzelőanyaggal vegyítve égetik el a fenyőket.

A PH az MTI érdeklődésére korábban azt közölte, hogy a kidobott fenyők eltüzeléséből nagyjából annyi hőenergiát nyernek, amely 85 átlagos méretű lakás fűtéséhez elegendő egy teljes téli hónapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik