Belföld

Szijjártó Péter egy fotóval megcáfolta saját magát

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
Öngólt lőtt a külügyminiszter, amikor aggódott, hogy a holland rendőri túlkapásoknak nem lesznek következményei. Sajtófőnöke szerint csak a valóságot mutatták be.

Rohamrendőrök oszlattak fel vasárnap Amszterdamban egy betiltott tüntetést, amelynek résztvevői a járványügyi korlátozások ellen tiltakoztak. Az állami hírügynökség jelentése és fotói szerint a hatóságok valóban – szemmel láthatóan – nagyon keményen léptek fel. Mutatjuk.

Peter Dejong / AP / MTI A koronavírus-járvány nyomán elrendelt korlátozások elleni tiltakozók és rohamrendőrök összecsapása Amszterdamban 2022. január 2-án.

Másnap Szijjártó Péter a Facebook-oldalán reagált erre, bejegyzését a Magyar Nemzet is idézte, amikor arról cikkezett,  hogy máris mélyrepülésben van az Orbán Viktort korábban élesen bíráló Mark Rutte vezette új holland kormány.

A Népszava szúrta ki, hogy a külgazdasági és külügyminiszter öngólt lőtt, amikor a holland jogállamiságért aggódott, mert a posztjához csatolt videó melletti fotó nem most vasárnap és nem Amszterdamban készült, hanem tavaly márciusban, Hágában.

 

A karhatalom akkor is brutálisan lépett fel a tiltakozókkal szemben, de ezért azóta két rendőrtiszt ellen vádat is emeltek, azaz a jogállam működik: a túlkapásokat kivizsgálják, a felelősöket elszámoltatják – írja a Népszava. A lap kereste a külügyi tárcát, hogy megtudja, miért tavalyi fotót használtak a hétvégi esemény illusztrálására, ezt miért nem jelezték.

Paczolay Máté sajtófőnök azt válaszolta, ez nem illusztráció, hanem maga a holland valóság, a korábbi fotó azt bizonyítja,

hogy a nyugat-európai országban »sokadjára és konzekvensen« lépnek fel brutálisan a tüntetőkkel szemben, amely ellen az uniós biztosok »sokadjára és konzekvensen« elfelejtenek szót emelni.

A Népszava megkeresésére az Európai Bizottság egyik szóvivője közölte: a rendfenntartás nemzeti hatáskör, a testület szerint a békés tüntetések megtartása alapjog minden demokratikus országban, erőszaknak nincs helye. Szijjártó Péter Facebook-posztjára nem kívántak reagálni.

A lap emlékeztet rá, hogy Nils Melzer, az ENSZ kínzásokkal foglalkozó jelentéstevője is félrevezető illusztrációt osztott meg, amikor szintén élesen bírálta az amszterdami rendőri akciót a tavaly márciusi hágai zavargásokról készült videó alapján. A genfi székhelyű ENSZ Figyelő (UN Watch) nevű emberi jogi szervezet lemondásra szólította fel a szakértőt, aki ellen a holland rendőr-szakszervezetek panaszt tesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik