Belföld

Telex: ráment a maffia a felnőttképzéshez is elérhetővé vált diákhitelre, ezért módosítani kellett a szabályozást

Farkas Norbert/24.hu
Farkas Norbert/24.hu

Az állam szeretett volna segíteni azoknak, akik felnőttként is hajlandóak tanulni, ezért a Diákhitel Központ Zrt. kibővítette a diákhitelek elérhetőségét. 2021. május 31-től a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhetővé vált a diákhitel, viszont egy szervezett bűnözői kör olyan gyorsan ráúszott az előzetes hitelbírálat nélküli lehetőségre, hogy a programot pillanatok alatt be kellett zárni, át kellett írni – derül ki a Telex cikkéből.

A hiteleknek eredetileg két fajtája volt:

  • A kötött felhasználású kölcsön legfeljebb 500 ezer forintig, vagy a tandíj maximális összegéig lehetett igényelni, és az állami támogatásnak köszönhetően, ez egy kamatmentes hitel volt.
  • Lehetőség nyílt egy szabad felhasználású hitel felvételére is, ami akár havi 150 ezer forintig, összesen maximum 1,2 millió forintig, 1,99 százalékos kamat mellett finanszírozta a tanuló megélhetését.

December 21-én viszont megjelent a Magyar Közlönyben egy, a képzési hitelekre vonatkozó szabályozási változás. Erről Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a Telexnek azt mondta, hogy a módosítások értelmében a képzési hitel továbbra is kamatmentesen elérhető a felnőtt- és szakképzésben résztvevők számára, ugyanakkor a hitel a jövőben kizárólag a képzési költségek megfizetésére (tandíjra) használható fel, és ezt a hitelt nem a diák kapja meg, hanem azt közvetlenül az intézmény részére folyósítja a Diákhitel Központ. A szabad felhasználású hiteltípust viszont többé már nem lehet igényelni.

A Telexnek egy forrása úgy fogalmazott, hogy a maffia ráúszott a lehetőségre, és borsodi „tanulók” tömeges kamu képzési beíratásával, majd a maximális szabad felhasználású hitel felvételével megpróbálták lerabolni a diákhiteleket.

Magyar Péter azt elismerte, hogy „a Diákhitel Központ a belső kockázatelemzési folyamatai során 2021 szeptemberétől több képzőintézet vonatkozásában visszaélésekre gyanút adó jeleket észlelt. A visszaélésekkel feltehetően érintett hitelek azonosítása nagyrészt még az igénylési fázisban, azaz a tényleges folyósítást megelőzően megtörtént.”

A Telex arról is ír, hogy állítólag a bűnözői hálózatban szegényebb, képzetlenebb embereket használtak arra, hogy tanulónak jelentkezzenek, és ők vélhetően egy kisebb összeget, 50-100 ezer forintot megtarthattak a hitelből, a fél évre előre folyósított megélhetési költségből.

A portál úgy tudja, hogy az ügyben feljelentés is történt és nyomozás is indult, ugyanakkor a rendőrségnek küldött kérdéseikre még nem kaptak választ. Magyar Péter erről annyit mondott, hogy a pénzügyi/gazdasági lépéseken túl a társaság további jogi és felügyeleti jellegű lépéseket is tett.

Pontosítás

Cikkünk első verziójában fővárosi ügyvédek részvétele is szerepelt, de miután a cikket közlő Telex kivette cikkéből a kitételt, mi is módosítottunk a szövegen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik