Belföld

Borkai-ügy: Megszüntették a nyomozást az Audi-földek ügyében

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Közel két év megszüntette a hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és pénzmosás gyanújával indított nyomozást a győri Audi-földek ügyében az ügyészség, arra hivatkozva, hogy „a cselekmény nem bűncselekmény”.

Borkai Zsolt akkori győri polgármester adriai luxusjachtos botránya kirobbanása után tettek többen is feljelentést a korábbi győri ingatlanügyletek miatt, mivel a feltételezések szerint Borkai kompániája húzhatott hasznot az Audi győri gyárának bővítéséből. 2012-ben ugyanis Rákosfalvy Zoltán, Borkai bizalmasának érdekeltsége felvásárolta olcsón azokat a mezőgazdasági területeket, amelyeket az Audi számára szóba jöhetett majd átminősítést követően adta el a német autógyárnak, pár hónap alatt 6-7 milliárd forintos profitra szert téve. Az eladott földterületen eredetileg 46 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezett győri önkormányzat is, amelyet 87 millió forintért adott el a többségi tulajdonosnak, azaz Rákosfalvy Zoltán cégének.

Az osztatlan közös tulajdon tekintetében az önkormányzat rendelkezett megfelelő költségvetési forrásokkal ahhoz, hogy az őt megillető elővásárlási jogokat gyakorolja, azonban a jogszabályok szerint az önkormányzatot haszonszerzési kötelezettség nem terheli”

– olvasható az ügyészségi határozatban, amely megállapítja, hogy az önkormányzat az adásvételnél a rá vonatkozó vagyonkezelői szabályok szerint járt el, így büntetőjogilag nem róható fel, hogy a többségi tulajdoni hányadot megtestesítő ingatlanrészt nem vásárolta fel és törekedett magasabb áron továbbadni.

A nyomozás kiterjedt Borkai Zsolt gyerekének, Borkai Ádámnak havi egy millió forintos fizetésére, amit a valós tevékenységet nem folytató Akonia Kft. ügyvezetőjeként kapott 2016-tól. Itt az ügyészség úgy találta, hogy a cég rendelkezett pénzügyi műveletek bevételeivel, ami főként kamatbevételekből és árfolyamnyereségből származott valamint a társaság alapítójától kapott kölcsönt és értékpapír értékesítéséből befolyó bevételeket élte fel. „ A lefoglalt dokumentumok alapján Borkai Ádám vonatkozásában olyan adat, tény nem állapítható meg, amely a hűtlen kezelés tényállásának megvalósulását alátámasztaná” – szögezte le az ügyészség, amely megvizsgálta a Borkai család vagyonát is.

“A Borkai család vagyoni helyzetének, jövedelmi viszonyainak vizsgálata során megállapítottuk, hogy a család valamennyi tagjának a legális jövedelme fedezte a vagyongyarapodást, így a sokorópátkai ingatlan megszerzését valamint az azon található felépítmények megvalósítási költségét” – állapította meg a nyomozó hatóság.

A Borkai-ügyben jelenleg két másik szálon folyik nyomozás: a botrány kiteregető ördög ügyvédje nevű blog létrehozójaként az ügyészség  Czeglédy Csaba DK-s képviselőjelöltet a nevezte meg, akit különleges személyes adatokkal való visszaéléssel vádolják, valamint vizsgálják azt is, hogy kik zsarolhatták meg Borkai Zsoltot a hajón készült szexvideóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik