Belföld csatatér '22 - vas 1. evk

Závecz: Szombathely aránylag ellenzéki, Hende Csabával elégedetlen

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A Fideszt sem szabad leírni Vas székhelyén, szoros küzdelem várható az áprilisi választáson.

700 fős mintán készített reprezentatív kutatást a ZRI Závecz Research a szombathelyi (Vas megyei 1. számú) választókerületben. Megmérték, mely helyi politikusok a legismertebbek, kinek mennyi esélye van a közelgő országgyűlési választásokon, mennyire elégedettek a lakosok a különböző szereplők tevékenységével – ír minderről a Nyugat.hu.

A kutatás szerint a szombathelyiek elégedettek az ellenzéki városvezetéssel, de a kormányzati adóelvonásokkal nem. A körzetet képviselő fideszes Hende Csaba tevékenysége viszont már nem tetszik a helyieknek. Hende mellett a polgármester Nemény Andrást, valamint az ellenzéki előválasztás egykori két jelöltjét, Ungár Pétert és Czeglédy Csabát ismerik 90 százalék feletti arányban az emberek (ez utóbbi fog indulni a körzetért).

A két összecsapó fél, Hende és Czeglédy is megosztó politikusok, Nemény azonban 66 százaléknak oké, szívesen látják felelős pozícióban. A megkérdezettek zöme arra számít, hogy a Fidesz nyeri majd a körzetet dacára annak, hogy a felmérés szerint többen voksolnának az ellenzéki listára. Százalékosan 45:41 arányban vezet jelenleg Czeglédy Hende előtt, a szombathelyiek 16 százaléka bizonytalan. Mivel Hende indulása Fidesz-színekben még nem százszázalékos, rákérdeztek Balázsy Péterre is, aki szintén kikapna Czeglédytől 42:37 arányban.

Egyes állításokat is leteszteltek a mostani országgyűlési képviselővel, Hende Csabával kapcsolatban. Két negatívum kiemelkedett: 35 százalék szerint belekényelmesedett a hatalomba, 34 százalék szerint pártkatona.

A Závecz szerint az itteni választók értékelnék a környezetvédelmi és a szociális szerepvállalást, kiemelten a többkulcsos adórendszer visszaállítását. További grafikonokat és eredményeket idekattintva talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik