Belföld

Jakab Péter kiosztotta Márki-Zayt, aztán pénzt kért a kampányra

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem

– mondta Jakab Péter, a Jobbik elnöke az Alfahírnek, kedden napvilágot látott interjújában. A jobboldali ellenzéki pártvezető ezzel Márki-Zay Péternek arra a nyilatkozatára reagált, amely napok óta lázban tartja a kormánysajtót. Márki-Zay még az újévi köszöntőnek szánt videójában beszélt arról, hogy szerinte „a Covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre, de a fiatalok, akik most csatlakoztak az ellenzékhez, ők kormánykritikusok.” Erre válaszul osztotta ki szövetségesét a Jobbik elnöke.

A pártelnöki interjúban persze sok minden másról is szó esett. Így például az ellenzéki programalkotásról, a kampányfinanszírozás pártok közötti eloszlása körül kialakult feszültségekről vagy a Márki-Zay által szorgalmazott „hetedik frakció” ötletéről, de előkerült az ellenzéki listaállítás kérdése is.

Jakab azt mondta, hogy az ellenzéki együttműködés a programalkotás szintjén lényegében egy éve működik. Mint mondta, az egymástól távolról érkező pártok különbözőségéből kellett létrehozni a nemzeti minimumokat, a közös alap pedig már megszületett, és úgy futottak neki az előválasztásnak, hogy ezt mindenki elfogadta.

Jakab a kampányfinanszírozásról azt mondta, már az előválasztás sem volt olcsó. A nagyvárosokban szerinte elég volt egy forgalmas csomóponthoz kitenni egy sátort, a Jobbik azonban a kistelepülésekre koncentrált, ami a jelek szerint több erőforrást emészthetett fel.

„Nem véletlen, hogy a Jobbik kétszer annyi anyagi erőforrást invesztált és mozgósított az előválasztás során, mint a többi párt. A közös kampányba is összegszerűen mi tesszük be a legtöbb pénzt, 60 millió forintot” – mondta a Jobbik elnöke, aki most már a közös miniszterelnök-jelölt anyagi támogatását is kéri, hiszen az szerinte az üzletemberek, a pénzügyi körök őt keresik meg, és így neki is nagyobb áldozatot kell vállalnia, hogy a billegő körzeteket megnyerje az ellenzék. Márki-Zay és Jakab között volt vita arról, hogy a Jobbik milyen arányban vesz részt a kampányfinanszírozásban, de mint a pártelnök mondta, ezt a súrlódást egy személyes beszélgetés során sikerült elsimítani.

Márki-Zay Péter korábban jelezte, hogy a hat párt frakciója mellett egy hetedik frakció felállítását is szorgalmazná, amit az Új Világ Néppárt bázisán szándékozna felépíteni. Jakab ezzel az elképzeléssel határozottan nem ért egyet.

Márki-Zay szerinte akár az előválasztás előtt is előállhatott volna az ötletével, ám a szabályokat akkor mindenki elfogadta, azokon pedig változtatni nem lehet, mert az káoszt eredményez,

márpedig a Fidesz legyőzéséhez rendre, stabilitásra van szükség.

Az ellenzéki listaalkotásról a Jobbik elnöke azt mondta, jobban szeretné, ha most már nem a listákról, vagy a hetedik frakcióról beszélnének, hanem az ellenzéki vízióról, jövőképről, egységről és erőről. Jakab kifejtette: Márki-Zaynak volt egy olyan felvetése, hogy a lista első öt helyén az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek neve szerepeljen. Ebben a pártelnök egyetértett, de szerinte a közös lista koncepcióját még ki kell dolgozni, hogy kiderüljön, az egyes pártok milyen fajsúllyal fognak megjelenni rajta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik