Belföld

A KDNP-s ex-alpolgármester többször találkozott a Városháza-ügy kulcsszereplőjével, aki befektetőket ajánlott neki

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Hétfőn tartott meghallgatást a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság. A testület azután alakult meg, hogy felvételek és különböző feltételezések jelentek meg a sajtóban arról, hogy a Karácsony-féle városvezetés el akarná adni a Városházát.

A bizottság feladata az, hogy a Városháza és a fővárosi önkormányzat más ingatlanjainak hasznosításával összefüggő állításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételekkel összefüggésben vizsgálatot folytasson le. Továbbá vizsgálnia kell a hangfelvételeken elhangzott állítások valóságtartalmát, a készítés, továbbá a nyilvánosságra kerülés körülményeit, különösen figyelemmel a jövő évi országgyűlési választásba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségére.

  • Ma mások mellett meghallgatták Tordai Csabát, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. igazgatósági elnökét, aki “badarságnak” nevezte, hogy minden, a főpolgármestertől kimenő szerződést megvizsgálna és személyesen hagyna jóvá. Jelezte: meghívottja a főpolgármesteri kabinetnek, és részt vett a 2020. novemberi kabinetülésen is, ahol téma volt a Városháza hasznosítása. Mint mondta, a kabinet által tárgyalt előterjesztés – amely elérhető a www.budapest.hu oldalon – elvi lehetőségként vázolta a Városháza eladását, de a kabinet egyértelműen nem támogatta azt. Hozzátette: a különböző verziókról nem is volt vita, az előterjesztésnek megfelelően konszenzus volt a Városháza hosszú távú fejlesztése ügyében.
  • Ma szintén meghallgatták a KDNP-s Bagdy Gábort, aki 2010 és 2019 között volt a vagyongazdálkodásért is felelős főpolgármester-helyettes. Közölte, nem ismeri Berki Józsefet, és Berki Zsolttal 3-4 alkalommal találkozott, ingatlaneladásokkal kapcsolatban, Berki ugyanis befektetőket ajánlott. Elmondta: nem tud arról, hogy jutalékos rendszer működött volna a városházán az ingatlaneladásokkal kapcsolatban és nem fogadott el kenőpénzt Berki Zsolttól.

Berki- ahogy korábbi cikkünkből is kiderült- a történet egyik központi alakja lehetett, ugyanis az ő cégével kötöttek állítólag szerződés a Városháza értékesítésére.

Kapcsolódó
Berki Zsolt, a Városháza-ügy kulcsfigurája: Gansperger nagyon erőltette a második találkozót, nem volt jó érzésem
Berki Zsolt elmondása szerint a Városháza eredetileg nem volt benne a kínálatban, a befektetők álltak elő azzal a konkrét kérdéssel.
  • Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes arról beszélt, nem ismeri sem Berki Zsoltot, sem Berki Józsefet, nem igaz, hogy “a fővárost üzemeltető jutalékos rendszer” egyik tagja lenne és hogy kenőpénzt fogadott volna el bárkitől. Hozzátette: nem találkozott ingatlanos befektetőkkel sem. Megjegyezte: olyan emberek beszélnek róla a felvételeken, akiket nem ismer, olyanok kapcsán, akiket szintén nem ismer; feljelentést tett az ügyben, és az V. kerületi rendőrség nyomoz. Szólt arról is, hogy belekeverték az ügybe a 2014-ben elhunyt Kiss Péter volt minisztert, akivel 2010-ig szoros kapcsolatban volt, de aki már nem tud védekezni, nem tudja cáfolni “ezeket a félsejtetéseket” a nevével kapcsolatban, így ezt neki kell megtennie.

Meghallgatták volna Karácsony Gergely főpolgármestert is, aki azonban programütközésre hivatkozva nem jelent meg. Ugyanakkor jelezte, a január 17-ei ülésen részt tud venni, és egyúttal átküldte a főpolgármesteri kabinet novemberi üléséről készített emlékeztetőt, amelyen a Városháza fejlesztéséről szóló döntéselőkészítő tanulmányt is tárgyalták. Az emlékeztető szerint a résztvevők egyetértettek abban, készüljön részletes program a Városháza-együttes hosszú távú fejlesztésére, és felkérték Barts J. Balázst, hogy főpolgármesteri megbízottként dolgozza ki ezt.

  • Nem vett részt az ülésen Tarlós István korábbi főpolgármester sem, aki levelében többek között azt írta: nem helyes csak az (ingatlan)értékesítési szándékra fókuszálni, “hiszen nem ez a história igazi gyenge pontja”. “Amit most a Karácsony-kompánia folytat, az nem egyéb, mint erőtlen kísérlet arra, hogy a sorozatos hazudozás, önellentmondások után áttematizálja a történetet, és az eseményeket az eredetitől eltérő kontextusba helyezze” – írta. Tarlós István szerint nem tudni, mi történhetett, és talán a nyomozóhatóság jut valamire, mert az ügyet vizsgáló bizottság ebben az összetételben aligha. Hozzátette: ebben a történetben nem az ingatlanértékesítés a fő kérdés, hanem az, miként működik ez az ingatlanértékesítési rendszer most a városházán, hogyan működik egyáltalán a városháza.
  • Bajnai Gordon volt miniszterelnök írásban válaszolt a feltett kérdésekre. Facebook-oldalán is megjelent válaszlevelében leszögezte, a vizsgált ügyben a róla készült, “illegális módszerekkel lehallgatott” hangfelvétel ügyében büntetőfeljelentést tett, a felvételt manipuláltnak és megvágottnak tekinti. Azt írta, a feljelentést a rendőrség befogadta, a nyomozás elkezdődött, és bízik benne, hogy az elkövetők és megbízóik személyére fény derül, függetlenül az általuk jelenleg betöltött pozíciótól.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök szerint azért nem haladnak, mert a baloldali képviselők akadályozzák a tények kiderítését. Megjegyezte: már készen van a bizottság jelentése; már akkor készen volt, amikor a bizottság felállt, csak az elnök eddig nem láthatta. Kiemelte: az ülésen nem derült ki, hogy született-e döntés a kabinetülésen az eladásról, vagy arról, hogy nem adják el a Városházát. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) kijelentette: senki nem állította, hogy jutalékos rendszer lenne a Városházán, de erről tettek vallomást tanúk, a bizottság pedig csak megpróbálja tisztázni a médiában és a tanúktól hallottakat “a magunk és a nyilvánosság számára”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik