Belföld

Orbán Viktor 2030 végéig nevezte ki az Országos Atomenergia Hivatal új vezetőjét

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

2030 végéig Kádár Andrea Beatrixet nevezte ki Orbán Viktor az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnökévé – a Magyar Közlönyben meg is jelent a rendelet, amely január 1-től érvényes.

Ezzel – emlékeztet a Telex – lényegében kiszervezték a következő kormány alól ezt a hivatalt is. Kádár Andreát, a Miniszterelnökség és az ITM korábbi helyettes államtitkárát 2030 végéig lényegében lehetetlen lesz majd leváltani az ország egyik kiemelten fontos hivatalának éléről.

Egyébként az OAH épp ezekben a hónapokban bírálja el azt a kérelmet, amely megnyithatja az utat a két új paksi blokk felépítése előtt. Az OAH-nak ősszel kellett volna kiadnia az újabb paksi engedélyt, de végül a már meghosszabbított engedélyeztetési eljárás után is hiánypótlást kért, és egyébként az eljárás közben jelentették be, hogy a magyar kormány teljesen átalakítja az OAH szervezetét. Ennek fő eleme, hogy az OAH kikerül a kormány alól, és az Országgyűlésnek tartozik majd beszámolási kötelezettséggel.

Kádárt még egy esetleges kormányváltás után sem lehetne elmozdítani, legfeljebb csak olyan esetekben, ha a bíróság elítéli, vagy ha hosszabb ideig nem látja el a feladatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik