Belföld

Medián: 5 százalékpont a Fidesz előnye a teljes népességben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Lankadni látszik az ellenzék lendülete, az októberben kimutatott holtverseny után decemberben a teljes szavazó­korú népességben újból 5 százalékpontnyi Fidesz-előnyt jelzett a HVG számára készült Medián-felmérés, e szerint a kormánypártokat 39, az ellenzéki listát 34 százalék választaná ebben a körben.

A lap cikke szerint a választási szándékot tekintve a Fidesz valamit visszaszerzett az ellenzéki közös listától, de támogatóinak elkötelezettsége változatlanul kevésbé szilárd, mint az ellenzékieké. Ennek köszönhetően a választani tudó biztos szavazók között fej fej melletti a verseny: az ellenzék 45:44 arányban vezet.

Az iskolázottabbak, a jobb módúak és a 40 alattiak körében utcahosszal vezet az ellenzék, de ez az a korosztály, ahol jóval kevesebben vannak a magukat biztos szavazónak mondók (58 százalék), mint az idősebbek körében (76 százalék).

Ráadásul minden második ellenzéki szavazó hisz csak az ellenzéki összefogás sikerében, egyharmaduk a Fidesz újrázására számít. A teljes szavazókorú népességnek pedig csaknem a kétharmada feltételezi Orbán Viktor hatalmon maradását.

Mindent egybevetve negyedévvel a választás előtt a magyarok többsége úgy érzi, hogy „általában véve az országban” rossz irányba mennek a dolgok, kizárólag a Fidesz hívei látják ellenkezően, de még nekik is több mint egytizedük (12 százalék) borúlátó, derült ki a felmérésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik