Belföld

Átlagosan ötven tüzet okoznak évente a szilveszteri tüzijátékok

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
A katasztrófavédelem különös körültekintésre kéri a pirotechnikai eszközök használóit.

Szilveszter éjjel átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyeket tűzijáték okozott – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden kiadott közleményében. Ebben azt írták, hogy ilyenkor ugyan többnyire csak kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár többmilliós kárt okozó tűz is.

A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritkán erkélyen landol, vagy egy szoba ablakán repül be a rakéta, és ott okoz bajt.

A közleményben kitérnek arra, hogy a szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken: jellemzően plázák vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben. Ezeken a helyeken szakképzett árusoktól vehetünk minőségi, a hazai előírásoknak megfelelő tűzijátékokat. Az árusítóhelyeket a rendőrség és a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi – írták.

A katasztrófavédelem néhány tanácsot is megfogalmazott, amelyek betartásával a szilveszteri ünneplők elkerülhetik a tűz- és baleseteket. Arra kérik például a tűzijátékok szerelmeseit, hogy ne vásároljanak illegális árusoktól, és hogy csak annyi tűzijátékot vegyenek, amennyit szilveszterkor el is használnak. A pirotechnikai eszközök betárazása azért is értelmetlen, mert a szilveszter előtt kapható tűzijátékfajtákat év közben nem, csak december 31-én este hattól január 1-jén reggel hatig szabad felhasználni.

Ami a tűzijátékok szállítását és tárolást illeti, arra figyelmeztetnek, hogy  az eszközök csak akkor szállíthatóak biztonságosan, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van. A tűzijátékokat nem szabad az autóban hagyni, mert ott könnyen hőt kaphatnak, ami egy tavalyi esethez hasonlóan az autó kiégését eredményezheti. Fontos arra is figyelni, hogy a pirotechnikai eszközöket szállítás közben ne érje csapadék, és ne kerüljenek párás, nedves helyre. A pára vagy víz miatt átnedvesedett tűzijátékokat akkor sem szabad felhasználni, ha megszáradtak, ezeket inkább adjuk le az árusítóhelyen.

A tűzijátékokat otthon olyan helyre kell zárni, ahol nem éri őket napfény és sugárzó hő. A rakétákat így nem szabad a fűtés közelébe vagy hősugárzó mellé tenni, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Fontos az is, hogy az eszközökhöz ne férjenek hozzá se a gyerekek, se a háziállatok.

A tűzijátékot benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel együtt tárolni szintén nem ajánlott. A tűzijátékokat tilos megbontani, szétszerelni, átalakítani is.

A közleményben azt írják: minden legális árusítóhelyen vásárolt tűzijáték mellé jár biztonsági útmutató, amely tartalmazza, hova kell helyezni, hol kell meggyújtani az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell tartani.

Bármilyen tűzijátékkal is búcsúztatjuk az óévet, egyiket se irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, vagy épületekre

– figyelmeztetnek.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy erős szélben illetve alkoholfogyasztás után senki ne kísérletezzen a tűzijátékok használatával. Azt is kérik, hogy csak közterületen működtessünk tűzijátékot: a társasházak erkélye illetve az ablakok nem alkalmasak az eszközök elindítására. Ha játszani szeretnénk, menjünk az utcára és a házaktól, fáktól, villanyvezetékektől távolabb működtessük az eszközöket – javasolják.

Az elhasznált tűzijátékok maradványait nem szabad azonnal kukába dobni, mert ez tűzveszélyes.  Néhány kuka emiatt minden évben kigyullad, sőt még a mellette parkoló autó vagy a ház is. A szakemberek azt is kérik, ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem. A kertben tartott házi kedvenceket ne kössük ki, hanem engedjük be a házba, lakásba, és próbáljuk megnyugtatni őket – ajánlják a katasztrófavédelmiek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik