Belföld

Lakástüzek, lángoló autó, szén-monoxid: sok dolga volt karácsonykor a tűzoltóknak

Jiraputh Wongthai / Getty Images (illusztráció)
Jiraputh Wongthai / Getty Images (illusztráció)
155 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez.

Rengeteg dolga akadt a tűzoltóknak karácsony első napján. December 25-én összesen 155 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, 123 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra. 36 esetben tűzhöz riasztották a tűzoltókat, 87 alkalommal pedig műszaki mentést kellett végezniük.

Helyenként ónos eső nehezítette a közlekedést, e tekintetben a helyzet sokat nem javult azóta sem:

Kapcsolódó
Több megyében vörös riasztást adtak ki az ónos eső miatt
Az utak járhatatlanok, senki ne induljon útnak az érintett körzetekben!

A közlekedési balesetek mellett lakástüzek, kigyulladt melléképületek, égő kazánházak adtak munkát a tűzoltóknak, összesen 27 épület égett.

Szombat reggel fél nyolc előtt kigyulladt egy családi ház Nógrádmegyeren. A kétszáznegyven négyzetméteres épület tetőszerkezete nyolcvan négyzetméteren égett. Hat járművel huszonnégy tűzoltó vonult ki, akik a tetőszerkezet megbontása után eloltották a lángokat.

Negyed tíz körül kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 110-es kilométernél, Zamárdinál. Az utasok időben el tudták hagyni az égő járművet, amelyet a kiérkező tűzoltók eloltottak. A közelben két másik autó ütközött, a tűzoltók áramtalanították ezeket.

Fél tizenegy körül Dombegyházra riasztották a tűzoltókat, ahol egy negyven négyzetméteres melléképület gyulladt ki. A tűzben két gázpalack is felhasadt, a harmadik égő gázpalackot a tűzoltók hozták ki, majd eloltották a lángokat.

Fél tizenegy körül kigyulladt egy családi ház kazánházának és a fürdőszobájának mennyezete Szárligeten.

Egy gázzal működő grill okozott tüzet egy társasházi lakás teraszán Budapest II. kerületében.

A délután folyamán melléképületek égtek Szegeden, Tamásiban, Mezőtúron és Nagykanizsán is.

Este fél nyolc körül jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy kömlői ház fürdőszobájában. A tűzoltók is szén-monoxidot mértek az épületben, a mérgező gáz azért keletkezhetett, mert a vízmelegítő nem kapott elég levegőt.

Este fél nyolc után tűz keletkezett egy egri társasház ötödik emeleti lakásában. A tűzoltók hatvanöt embert kísértek ki az épületből, majd eloltották a lángokat. A beavatkozás után mindenki hazamehetett.

A katasztrófavédelem figyelmeztet: ha ügyelünk a gyertyákra, adventi koszorúkra, fényfüzérekre, főzésre, fűtésre és az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetünk, elkerülhetjük a bajt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik