Belföld

Juhász Péter: Erdélyben mások helyett is lehet majd szavazni a magyarországi választáson

Juhász Péter / YouTube
Juhász Péter / YouTube

Az erdélyi magyar Demokrácia Központokban mások helyett is lehet szavazni az áprilisi országgyűlési választáson, ezt állítja Juhász Péter az ügyintézőkkel folytatott beszélgetései alapján.

Az Együtt egykori politikusa újabb Romániában forgatott videót tett közzé, amely azt mutatja be, hogy az Erdély-szerte működő Demokrácia Központokban hogyan okosítják ki az érdeklődőket a 2022-es magyar választással kapcsolatban.

A titokban készített hangfelvételek szerint több ilyen, magyar kormányzati pénzből fenntartott intézményben is azt közölték Juhásszal, hogy simán, lebukás veszélye nélkül megoldható, ha külföldön élő családtagjai, rokonai nevében ő akarja leadni a szavazataikat.

Ezek alapján úgy tűnik, a határon túli szavazók számára igen komoly visszaélésekre ad lehetőséget a választási rendszer. A tájékoztatók szerint ugyanis a honosítási irodaként is működő központokban, ahol  a szavazatokat gyűjtik majd össze, azt ígérték, nem igazán nézik majd, ki hány szavazatot dob az urnába.

Nem kell mondani, mert nem szabad, de azért…

– közölte az általános szemhunyásra utalva az egyik ügyintéző az érdeklődő Juhásszal.

A határon túli magyar állampolgárok szavazásának az az előfeltétele, hogy az érintett regisztráljon a Választási Iroda honlapján, ehhez azonban nem kötelező a lakcímkártyán szereplő cím megjelölése, hanem bármilyen értesítési cím megteszi. Magyarországról erre a címre küldik majd borítékban a választáson való részvételt biztosító szavazólapot.

Juhász szerint az általa tapasztaltakból egy valami biztos:

Semmilyen módon nem titkos a magyarországi szavazás, bárki bárki nevében szavazhat, egyszerűen meg kell szerezni egy levelet, ki kell nyitni egy borítékot, és ennyi.

A Demokrácia Központok hálózatát egy évtizede hozták létre az Orbán-kormány hathatós segítségével. A magyar költségvetésből az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácson keresztül utalták a pénzeket a szervezet létrehozására és működtetésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik