Belföld

Energiahivatal: nincs olyan ellátási helyzet, hogy korlátozni kellene a lakossági földgázfogyasztást

Rosta Tibor / 24.hu
Rosta Tibor / 24.hu

Nem lehet olyan extrém hideg, hogy korlátozni kelljen a lakossági gázfogyasztást; a tárolókban lévő mennyiség mellé folyamatosan érkezik az utánpótlás Oroszországból és a hazai lelőhelyekről – hangsúlyozta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese a hatóság hétfői közleménye szerint.

A MEKH számos modellszámítást végzett a különböző hőmérsékleti forgatókönyvekre, és ez alapján nincs olyan ellátási helyzet, hogy korlátozni kellene a magyar lakossági földgázfogyasztást. A legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésre álló gázmennyiség, és bőséges a biztonsági tartalék is – hívta fel a figyelmet Ságvári Pál.

A MEKH elnökhelyettese elmondta, a magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye, hőmérséklettől függően, átlagosan 3,5-4 milliárd köbméter, és jelenleg 3,7 milliárd köbméter, azaz nagyjából egy teljes fűtési szezonra elég mennyiség áll a tárolókban. A hazai tárolói készletszint folyamatosan nyomon követhető a hivatal honlapján.

A közlemény szerint az elmúlt két év kiugró készletszintjét egyebek mellett az Ukrajna és Oroszország közötti geopolitikai feszültségek, illetve a 2019 végén lejárt orosz-ukrán tranzitmegállapodás indokolta. Ezek miatt a kereskedők 2019-ben és 2020-ban a szokásosnál több gázt tároltak be. Jelenleg azonban Ukrajna és Oroszország között él a tranzitmegállapodás, ráadásul az október végén megkötött hosszú távú orosz-magyar szerződés értelmében már nem Ukrajna, hanem elsősorban Szerbia felől érkezik Magyarországra az importgáz. A déli betáplálási pont megnyitásával Magyarország kezelte az ukrán-orosz tranzitkockázatot.

Magyarország kiemelkedően magas készletekkel rendelkezik fogyasztásarányosan az unióban. Minimálisan többet csak Szlovákia és Ausztria tárolt be, de ezek az országok tranzitországok, így jellemzően nem csak a saját felhasználásuk miatt tárolnak – ismertette a MEKH.

A fogyasztók téli ellátása három forrásból történik: a hazai kitermelésből, importból és a tárolókból. A hazai tárolókban lévő 3,7 milliárd köbméter gázból 2,8 milliárd a kereskedelmi készlet, ez elég lesz nagy hideg esetén is. De ha kell, ott a Nyugat-Európában unikumnak számító, 900 millió köbméter stratégiai készlet is. Magyarország 2006 körül az ukrán-orosz gázvita miatt döntött úgy, hogy létrehozza a stratégiai gáztárolókat, amelyeket csak akkor használ, ha valamilyen ellátási zavar keletkezik. A stratégiai készlet jó ideje megvan, de még nem kellett hozzányúlni – fogalmazott Ságvári Pál.

A magas készletszint és az orosz féllel kötött megállapodás kellő biztonságot ad a hazai fogyasztók ellátására – tette hozzá az elnökhelyettes.

A gázpiacon globális árkrízis alakult ki, de a magyar lakossági fogyasztó ebből semmit nem érzékel, mert a miniszteri rendelet fixen tartja az árat. Az Európai Unió országainak felében azonban az árak nincsenek rögzítve – áll a MEKH közleményében.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik