Belföld koronavírus

Kisgyerekek oltása: nem elég hatásos két Pfizer az öt éven aluliaknak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Közzétette az öt év alattiak körében végzett vizsgálati eredményeit a Pfizer, amely arra jutott, hogy a kisgyerekeknek szánt vakcinájuk két adagja nem elég hatásos, ezért most a vakcina három beadott adagját tesztelik a korosztálynál, vagyis a csecsemőkön és óvodásokon.

Az öt év alatti gyermekek számára a Pfizer egy olyan változatát fejlesztette ki az oltásnak, amely három mikrogramm, azaz a felnőtt adag tizede. Az előzetes eredmények szerint a kis mennyiségű oltóanyagra adott immunválasz a kisgyerekeknél a vártnál gyengébb. 

A két oltás dózisának növelése helyett a Pfizer úgy döntött, hogy a nagyon alacsony dózisú oltásból ad be hármat hat hónapos kortól ötéves korig. A harmadik oltásra két hónappal a második adag beadása után kerülhet sor.

A Telex azt írja, ha a három dózisos vizsgálat sikeres lesz, a tervek szerint 2022 első felében kérhetnek majd sürgősségi felhasználási engedélyt a hatóságoktól. Jelenleg a Pfizer oltóanyagának gyermekeknek szánt változata érhető el az öt és 11 év közötti korosztály számára.

Magyarországon szerdán kezdődött az 5–11 éves gyerekek koronavírus elleni oltása. A gyerek oltásánál az első körben 69 ezer adagot fognak beadni az ország 77 kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik