Belföld

Olyan veszteségesnek ígérkezik az új zalaegerszegi versenyuszoda, hogy máris szabadulnának tőle

MTI / Krizsán Csaba
MTI / Krizsán Csaba

Csütörtökön ült össze a zalaegerszegi közgyűlés, ahol a fideszes vezetésű város anyagi nehézségeiről is szó esett. Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI szerint sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy a Modern Városok program keretében 9,5 milliárdos beruházással épülő, a tervek szerint csak jövő tavasszal megnyíló új versenyuszoda és strand működtetése olyannyira veszteségesnek ígérkezik, hogy annak fenntartását inkább már most átengednék az államnak.

Az új fürdőkomplexum éves fenntartásából eredő veszteség a jelenlegi számítások szerint 250 és 400 millió forint közötti összeg lehet. Összehasonlításképpen: a korábbi, kisebb uszoda évente 40 millió forintjába került a városnak.

A polgármester a problémát úgy szemléltette, hogy a város jelenleg befolyó iparűzési adóbevételéhez viszonyította az új uszoda fenntartásából származtatható várható veszteségeket. A zalai megyeszékhely iparűzési adóbevétele a polgármester közlése szerint jelenleg évente négymilliárd forint körül alakul, vagyis ennek akár tíz százalékát emésztené fel egyetlen intézmény fenntartása.

A közgyűlés, mint írják, elfogadta azt a javaslatot is, hogy az eddigi 40 milliós összeget a költségvetésben hagyva járuljanak hozzá az új uszoda állami fenntartáshoz azzal, hogy ebből az összegből a zalaegerszegi lakosok és szakosztályok kedvezménnyel vehessék igénybe a komplexumot.

Balaicz Zoltán a helyijáratú autóbuszok üzemeltetésével kapcsolatos kiadások emelkedéséről is beszélt. Mint mondta, 2020-ban az előző évhez képest harmadával csökkent utaslétszám miatt több mint félmilliárd forint volt a Volánbusz vesztesége, amit a városnak kell megtérítenie. A 2020-ra kalkulált 996 milliós fenntartási költséggel szemben 487 millió forint bevétele volt a Volánbusznak, az 509 millió forintos veszteség finanszírozása pedig a városra hárul, ami az ipa-bevétel több mint 12 százaléka.

Idén várhatóan tovább csökken a busszal utazók száma Zalaegerszegen, vagyis nagyobb lesz a veszteség is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik