Belföld

Vitézy Tamás szerint a rendszer kiszolgálja, ha a maffiatagok szemet vetnek más vagyonára

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

A jobboldalon is nagy megrökönyödést váltott ki Vitézy Tamás ismert nagyvállalkozó novemberben a Facebookon közzétett bejegyzéseivel. Az Orbán Viktor távoli rokonságához tartozó üzletember néhány nappal a Fidesz kongresszusa előtt szokatlan nyíltsággal taglalta, kik, milyen háttérrel és milyen módszerekkel támadták meg azért, hogy megszerezzék a vagyonát.

Vitézy legerősebb állítása az volt, hogy „az igazságszolgáltatással is szövetkező bűnözői maffiák miatt” senkinek sincs biztonságban a vagyona. Az írás alig néhány héttel előzte meg a bírósági végrehajtók teljes intézményrendszerét megrázó botrányt, amelybe Völner Pál miniszterhelyettes, igazságügyi államtitkár is belebukott.

A Hvg.hu szerdán interjút jelentetett meg Vitézyvel.

Az üzletember szerint a bejegyzéseivel elérte, hogy már „nincs olyan főméltóság és miniszter”, aki ne tudna arról, hogy mi zajlik az országban.

A dolog mindig onnan indul, hogy a más vagyonára szemet vető maffiatag vállalkozó kapcsolatot keres a bankkal, hiszen alig van olyan cég, amelynek ne lenne hitele. A kiszemelt adósnak a bank elkezdi szigorítani a feltételeit, egyre nagyobb pénzzavarba kerül, majd a vele szembeni követelést megveszi valaki potom áron. A vállalkozás ellen felszámolás, végrehajtás indul, a vagyonát, ami a hitel fedezete, leértékelik, így esélye sincs, hogy rendezze a tartozását, s végül elveszíti mindenét. Ebben a láncolatban minden résztvevő cinkos, a nyerészkedni akaró vállalkozó, a bank, a követeléskezelő, a vagyonértékelő, a végrehajtó, a felszámoló, a bíró.

Vitézy szerint általánosságban ez a rendszer lényege, amit saját horvátországi ingatlanainak elvesztéséből szűrt le.

A vállalkozónak mintegy félmillió négyzetméternyi tengerparti területe volt a horvátoknál, amit 30 millió eurós adósság terhelt. A háta mögött lezajló bankos pénzügyi machinációk folytán megszorult, és a 43 ezer négyzetméteres területen álló, 1089 férőhelyes, felújított gradaci szállodáját háromezer forintra értékelték le a bankok.

Vitézy szerint ekkor lépett a képbe a milliárdos Jellinek Dániel, akinek a bankok eladták a vele szembeni követeléseket. A vállalkozó azt állítja, hogy Jellinek cégcsoportja a Takarékbanktól 2018-2019-ben felvett, 14,5 milliárd forintos kölcsönből finanszírozta a neki valójában csak egy-másfél milliárdba kerülő üzletet, aminek a fejében előre elzálogosította Vitézy, sőt a családja vagyontárgyait, „amelyek felett akkor még semmilyen joggal nem bírt”. A Vida József által irányított Takarékbank egy hét alatt lezavarta a hitelvizsgálatot, és erről állítólag Mészáros Lőrinccel is egyeztettek.

Csúnyán becsaptak, kivásárolták a felszámolásokból a horvátországi vagyonom négyötödét, olyan alacsony áron, hogy a tartozásaim 90 százaléka fennmaradt. (…) Azzal éltek vissza, hogy szorult helyzetemben, éjjel fél kettőkor aláírtam Jellinekkel egy 400 oldalas, az ő amerikai tulajdonostársára tekintettel angol nyelvű szerződést közjegyző és ügyvéd nélkül. Nem is tudok angolul

– mesélte Vitézy, aki azt is elmondta, hogy tavaly november óta nyomkövető van a lábán, azután, hogy feljelentésekkel próbálta megállítani a folyamatot.

Az egész azzal indult, hogy 2020 tavaszán név szerint elkezdtem feljelenteni azokat a szereplőket, akik egymással összedolgozva tönkretettek. Behívtak és meghallgattak, ám két héttel később kilenc ügyész és két rendőr rontott ránk házkutatást tartani a lakásunkon

– mondta a vállalkozó, akit elmondása szerint a halálra rémült felesége előtt megbilincseltek, majd 72 órára benntartottak.

Hét évvel a Széchenyi Bank bezárása után azzal gyanúsítottak meg engem és Kerekest (Kerekes László Vitézy üzlettársa – a szerk.), aki ellen érdekes módon nem hoztak kényszerintézkedést, hogy 507 millió forinttal megkárosítottuk a bankot

– állítja Vitézy, és hozzátette:

Koholt gyanúsítás az egész, amivel megaláznak, a szabad mozgásában korlátoznak egy 74 éves embert. Méghozzá törvénytelen módon. A birtokomba jutott iratok bizonyítják, hogy a bíró által hozott tavaly novemberi kényszerintézkedést elrendelő végzést az ügyészség számítógépén írták egy nappal korábban. Ez aztán az összefonódás! Az érintett ügyészeket is feljelentettem, akik szerintem védekezés képtelenné akartak tenni a maffiával szemben.

A vállalkozó azt is állítja, hogy soha semmit nem kapott a Fidesztől, sőt amikor ellenzékben volt a párt, ő segítette azzal, hogy kiadta az ingyenes Helyi Thémát és a Reformot egészen addig, amíg tudta finanszírozni őket. Azt mondja, a Fideszt alkalmasnak tartja az ország vezetésére, építésére, de ez a mostani rendszer nem az együttműködést, hanem egy szűk kör üzleti céljait szolgálja, ezért ez már nem a NER.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik