Belföld

Ha adományozásra adjuk a fejünket, ezek a legjobb dolgok, amiket adhatunk

Egy gyermekvédelmi alapitvány tett közzé listát arról, mit lehet és mit nem szabad felajánlani.

Karácsony alkalmával minden évben egyre többen határozzák el magukat, hogy kisebb-nagyobb adományokat ajánlanak fel, hogy így tegyék szebbé az ünnepet például intézetekben élő gyermekek számára. Évről-évre több felhívást olvashatunk arról, hogy hol van szükség segítségre, ám ebben a zsúfolt és hangos időszakban nehéz megtalálni, hogy mivel tudunk a legtöbbet segíteni, és sokszor az is előfordul, hogy olyan adományok kerülnek felajánlásra, amiket nem igazán lehet haszonsítani.

A fentiek kiküszöbölésére tett közzé egy listát az Világszép Alapítvány, amelyben összefoglalják, mivel nem hibázhatunk nagyot, ha adakozásra adjuk a fejünket karácsonykor, illetve minden jó szándékunk ellenére mit ne adjunk semmiképp.

Amivel nem lőhetünk mellé, ha gyermekotthonban élő gyerekeknek akarunk kedveskedni:

  • Kütyükkel. Ezek egyszerű és praktikus ajándékok, amelyekre ma már mindenkinek szüksége van, az intézetben elő gyerekek sem képeznek kivételt. Itt nem elsősorban mobiltelefonokra vagy laptopokra kell gondolni, inkább olyan elektronikai eszközökre, mint a fülhallgatók, töltők, minihangfalak.
  • Ha nem akarunk személyre szabott ajándékot adni, gondoljunk valami olyanra, amit több ember is használni tud. Ez lehet akár társasjáték, kreatív alkotó készlet, de aki merészebb, játékkonzolban is gondolkodhat.
  • Nem muszáj tárgyat adni, lehet az ajándék élmény is, például színház, vagy mozibelépő. Az alapítvány útmutatása itt megjegyzi, hogy lehetőleg olyan kupont adjunk, amit nem kell azonnal felhasználni, ráér az év későbbi szakaszában is.
  • Konyhai gépek. Az egyik legpraktikusabb ajándéktípus, amit csak adhatunk. Itt gondoljunk arra, hogy egy új mosó- vagy szárítógépnek a nevelők is nagyon örülhetnek.
  • És ha már nevelők, róluk sem illik megfeledkezni, ők is megérdemlik, hogy adott esetben valamilyen kényelmi szolgáltatással meglepjük őket.

És amit ne adjunk semmiképp:

  • Használt játékot, elnyűtt ruhát. Ezek általában folyamatosan érkeznek egy gyerekotthonba, de ritkán örül nekik valaki.
  • Csokoládét, édességet. Decemberben elárasztják vele a fiatalokat, és hiába hosszú a szavatossági idő, sok a kukában végzi végül.
  • Mesekönyvet, mert abból rengeteg van. Hiány inkább abban van, akivel együtt el lehetne olvasni.
  • Minden olyan kacatot, aminek igazából már egy lomtalanításon lenne helye, de sajnáljuk kidobni.

Magyarországon jelenleg közel 23 ezer gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban, az ő megsegítésükön dolgozik a Világszép Alapítvány, amely évente közel 150 fiatalt vesz pártfogásába különböző rendszeres foglalkozások, táborok és mentorprogramok keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik