Belföld

Hétmilliárdos vagyonról vallott a végrehajtói kar

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi
Jelentős vagyont tüntetett fel a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) a 2020-as beszámolójában, amelynek több vezetője ellen büntetőeljárás indult vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

A szervezet honlapján közzétett beszámoló szerint az MBVK eszközeinek értéke mintegy 7,2 milliárd forint volt 2020 végén – ebből a tárgyi eszközök (ingatlan, berendezés, jármű) értéke 2,7 milliárd, a befektetett pénzügyi eszközöké 1,17 milliárd forint (ami két, ingatlant birtokló cégben lévő részesedés lehet), míg bankbetétben, illetve készpénzben 2,4 milliárdot tartottak  – szúrta ki a napi.hu.

A kar éves bevétele tavaly és tavalyelőtt is egyaránt 2,74 milliárd forint volt, ennek ellenére 2020-ban veszteséges működésről számoltak be, mert kiadások 152 millió forinttal haladták meg a bevételeket, a kiadásait azonban nem részletezte a testület.

Az MBVK 2015 szeptemberében alakult meg a végrehajtói kamara jogutódjaként. A cél az volt, hogy a végrehajtással kapcsolatos negatív közvélekedést javítsák, az eljárásokat átláthatóbbá tegyék, és a végrehajtás szakmai színvonalát emeljék és erősítsék az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat. Mostanra kiderült, hogy alaposan félrecsúsztak a dolgok: a végrehajtói kar elnöke, Schadl György 885 millió forintot kaphatott az ügyészség szerint a végrehajtói kinevezésekért cserébe, amiből 83 milliót továbbadott Völner Pál igazságügyi államtitkárnak, aki azóta le is mondott. Schadl letartóztatásban van, több más végrehajtó ellen is büntetőeljárás indult, Völnernek pedig ma függesztheti fel a parlament a mentelmi jogát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik