Koszticsák Szilárd / MTI
Belföld

Nyílt levelet írt Orbánnak, Ádernek és Kövérnek az Alkotmánybíróság elnöke

Nyílt levélben reagált Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke az utóbbi hónapokban egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek egy kormányváltás esetén az alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba, írja az MTI. Az elnök jogállamiság védelmében tett állásfoglalását a testület honlapján kedden hozták nyilvánosságra.

Az egyes pártok által megfogalmazott és velük szimpatizáló értelmiségi körök által egyértelműen támogatott nézetek az Alkotmánybíróság elnöke szerint a jogállamiság és a demokrácia elleni közvetlen és súlyos támadások, és mint ilyenek, egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlanok.

Sulyok Tamás levelében, amelyet a hatalmi ágak képviselőihez, Áder János köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér László házelnökhöz címzett, úgy fogalmaz:

az alkotmánybíróságok a jogrendszer zavartalan működésének biztosítékaiként őrködnek afelett, hogy a hatalmi ágak aktusai megfeleljenek az alkotmányok előírásainak. A magyar Alkotmánybíróság más európai alkotmánybíróságokhoz hasonlóan olyan testület, amely a jogállami és demokratikus működésnek az európai alkotmányos demokráciákban általánosan elfogadott garanciája.

Az elnök hangsúlyozta: „az Alkotmánybíróság valamennyi hatalmi ág felett alkotmányos kontrollt gyakorol, de zavartalan működését a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágak együttesen kötelesek biztosítani”.

Frissítünk!

December 15-én válasz jelent meg az Ügyészség honlapján. Mint írják: „a legfőbb ügyész és az ügyészség minden körülmények között teljesíti az Alaptörvényben és más jogszabályokban rárótt kötelezettségeit. Megvédi az alkotmányos rendet, a polgárok jogait és biztonságát. A jogállam védelme során e tevékenységét az Alkotmánybírósággal és más alkotmányos szervekkel együttműködve végzi.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!