Belföld

Népszavazási kampányt jelentett be Márki-Zay Péter

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Kossuth téren jelentette be az ellenzéki népszavazási aláírásgyűjtés elkezdését Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Az eseményre kijöttek az ellenzéki képviselők a parlamenti ülésteremből, és az előválasztáson győztes 106 ellenzéki képviselőjelölt jó része is odaállt támogatásul Márki-Zay mögé.

Az első népszavazási kérdés a Fudan-egyetemre vonatkozik. – Azt kell eldönteni, hogy akarunk-e a kínai kommunista egyetemnek több pénzt adni, mint a többi egyetemre – mondta Márki-Zay Péter, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a Budapestre tervezett kínai campus-szal elvegyék a tervezett Diákváros helyét, amely az itt tanuló vidéki diákoknak nyújthatna megfizethető lakhatást.

A második pedig az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítására kérdez rá.

– Akarja-e hogy három hónapról kilenc hónapra nőjön a munkanélküli ellátás – ismertette Márki-Zay, aki először bakizott, mert 30 napot és 90 napot említett, de miután kiigazították, elismerte a tévedését, korrigált.

Az aláírásgyűjtést már holnap elkezdik a politikus elmondása szerint. – Kérjük, szánjanak rá egy percet az életükből, hogy két aláírással segítsék a kormányváltást – kérte Márki-Zay.

Az eredeti népszavazási kérdéseket még Karácsony Gergely jelentette be a nyáron, közülük ezt a kettőt engedte át a Nemzeti Választási Bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik