Belföld

Ma hosszú hónapokkal hosszabbíthatják meg a veszélyhelyzetet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az Országgyűlés ma több mint harminc ügyben tart szavazást, egyebek mellett várhatóan a jövő év nyaráig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet és felfüggeszthetik Völner Pál fideszes képviselő mentelmi jogát.

A parlament hétfőn kezdődött ülésének második, befejező napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd kormánypárti kezdeményezésre a migráció elleni nemzetközi fellépésről, a Poszt-Cotonoui megállapodás elutasításáról szóló politikai nyilatkozat összevont vitáját bonyolítják le. Ezt követi az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, valamint a kiskereskedelmi adóról szóló jogszabályok módosításának a vitája a kormány kezdeményezésére.

A Ház a napirend szerint dönt a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet 2022. június 1-jéig történő meghosszabbításáról, amelytől a kormány azt várja, hogy ezúttal is rugalmasan tud majd válaszokat adni a járvány okozta nehézségekre. A veszélyhelyzet jelenleg január végéig tart.

Az Országgyűlés emellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa elnökévé választhatja Koltay Andrást, valamint felfüggeszthetik Völner Pál mentelmi jogát, aki az ügyészség szerint összesen 83 millió forint kenőpénzt fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Völner mentelmi jogáról tegnap tárgyalt a mentelmi bizottság, ahol annak felfüggesztésére voksoltak. Ha a papírforma szerint a parlament is megszavazza azt, akkor elhárul az akadály a politikus elleni nyomozás elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik