Belföld

Karácsony így szüntetné meg a budapesti rollerkáoszt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Megszüntetjük a rollerkáoszt!

– írta Karácsony Gergely kedden Facebook-oldalán. A főpolgármester jelezte, hogy az elektromos rollerek egyszerre kihívást és lehetőséget jelentenek, ezért a Fővárosi Önkormányzat a kerületekkel, a BKK-val és a rollerszolgáltatókkal közösen dolgoznak egy szabályozáson, amely megszüntetni az elektromos rollerek közterületi elhelyezése okozta káoszt.

Karácsony posztja szerint elkezdenek létrehozni jövő év első feléig több száz mikromobilitási pontot, ahol a használaton kívüli rollereket szabad majd elhelyezni. Mint írta, ezek a pontok pár perc sétára lesznek egymástól és úgy lesznek kialakítva, hogy ne zavarják a gyalogosforgalmat.

A főpolgármester egyúttal hozzátette: hosszabb távon szeretnének ideiglenes kerékpártárolási lehetőséget is biztosítani a mikromobilitási pontok többségén, a jövő év első felében már kerékpártárolásra alkalmas mikromobilitási pontokat is létrehoznak majd.

Kapcsolódó
Kelljen-e jogosítvány az elektromos rollerhez?
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium állásfoglalása szerint az elektromos rollerekre a szabályozás kidolgozásáig a kerékpárok vagy a segédmotoros kerékpárok közlekedési szabályai alkalmazhatók, a roller típusától függően. Ha a rendőr motornak minősíti, a használatához jogosítvány kell, és kötelező bukósisakot viselni, alkoholfogyasztás után pedig mindenképpen tilos elektromos rollerrel közlekedni. De mit szólnak ehhez a rollerezők?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik