Belföld koronavírus

Felesleges megkötések eltörlését kéri az orvosi kamara, hogy flottul menjen az 5-11 évesek oltása

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Jövő héten, december 15-től kezdődik az 5-11 évesek oltása, azonban lehetne jobbá tenni a szervezést, erre utal a Magyar Orvosi Kamara. A MOK örül az oltásnak, de annak szervezési formáját nem tartja megfelelőnek, írják nyílt levelükben.

„Azzal, hogy megnyílt a 12 év alattiak oltásának lehetősége, ismét előkerült az oltási regisztráció nehézkessége, nevezetesen az e-mail cím megadásának problémája. Több gyermekes, informatikában járatlan családok esetén ez akár több órás folyamat is lehet új email címek regisztrálásával és adminisztrációval. Az oltási akcióhetek tapasztalatai is alátámasztják, hogy a regisztráció eltörlése rendkívül pozitív hatással van az oltási hajlandóságra, hiszen elhárul egy adminisztratív teher, akadály az oltások felvétele elől.”

Három dologgal lehetne egyszerűsíteni, ésszerűsíteni a folyamatot a MOK szerint:

  • Az oltási regisztrációs kötelezettség eltörlésével

Tekintettel arra, hogy az oltások beadása egységesen, az EESZT-ben rögzítésre kerül, valamint a kormányzati tájékoztatás alapján elegendő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre jelenleg és a jövőben is, a regisztrációnak semmilyen hozzáadott értéke nem látszik az egyébként is rendelkezésre álló adatokhoz, csupán hátráltatja a szervezést, az oltást felvevőknek indokolatlan terhet jelent. Az értesítési telefonszám vagy e-mail cím megadása az oltási időpontkérő oldalon is megvalósulhat. Az önkéntes regisztráció fenntartása kizárólag a beteg kényelmi szempontját (időpontfoglalás) kell hogy szolgálja, de nem lehet előfeltétele az oltás felvételének.

  • 18 év alattiak esetében a szülőnél regisztrált e-mail cím elfogadása

A 18 év alatti (és különösen a 12 év alatti) gyermek egészségügyi ellátásához szülői beleegyezés szükséges, illetve az oltási regisztrációt jellemzően a szülő végzi el a gyermek helyett, a szülő elérhetőségeinek megadása indokolt a regisztráció során, nem pedig a gyermeké. Szükségtelen, hogy gyermekenként külön email címet kell regisztrálni, különös tekintettel arra, hogy erre az e-mail címre semmilyen, az oltással kapcsolatos e-mail nem érkezik a rendszerből. Az e-mail cím használata kizárólag mint elérési, értesítési címként fogadható el, de az egy háztartásban élők esetén ez tartozhat több személyhez.

  • TAJ azonosító bekérése e-mail cím helyett

Tekintettel a TAJ szám egyediségére, annak használatával garantáltan nem merül fel a korábban megadott adatokkal való egyezés, valamint pontosabban összeköthetőek az adatok az időpontfoglalás vagy a háziorvosoknak átadott oltási listák elkészítése során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik