Belföld koronavírus

Kásler: December második hetében várható a tetőzés

A fertőzéseket tekintve december második hetében várható a tetőzés a negyedik hullámban – mondta Kásler Miklós miniszter legújabb videóinterjújában.

Hozzátette: az R-tényező, ami megmutatja, hogy egy ember hány embert fertőz meg, viszonylag kedvezőbben alakult, mint ahogy várható volt, ugyanakkor a szennyvizekben a víruskoncentráció emelkedett. Az omikronról úgy vélekedett, hogy meg kell várni, míg elegendő ismeret birtokába jutnak a szakértők ahhoz, hogy felelősséggel nyilatkozzanak az új vírusmutáns veszélyeiről.

A vakcinák átfogó hatásvizsgálatát bemutató magyar tanulmánnyal kapcsolatban kiemelte: ez a világon a harmadik legnagyobb betegcsoporton elvégzett hatásvizsgálat, de az első, amely ötféle vakcina eredményességét összegezte.  Kijelenthető, hogy minden Magyarországon alkalmazott vakcina magas hatásfokkal védett a fertőzés ellen, és a halálozást eredményesen csökkentette, 89-98 százalék közötti mértékben – foglalta össze a neves brit orvosi szaklapban közölt eredményeket Kásler.

Azokra a tévhitekre, amelyek szerint az 5G mobiltelefonos hálózat terjeszti a vírust, illetve hogy a krumpli kiszívja az oltóanyagot a szervezetből úgy reagált: rengeteg elképesztő történet kering arról, hogyan terjed a vírus, mit építenek be az emberi szervezetbe, és az emberi szervezet átörökítő anyagait hogyan változtatja meg a vakcina.  Ezek tételesen nem igazak – szögezte le.

Az oltásellenesek félelmét, amely szerint a koronavírus csak a gyógyszergyártók üzleti fogása lenne, azzal kommentálta, hogy számos világjárványt akadályoztak meg a vakcinák a történelem során. Emlékeztetett: Magyarországon, a világon egyedüliként 13 féle vakcinát kapunk meg gyermekkorunkban. Senkinek eszébe nem jut megkérdőjelezni azt, hogy hatékonyak-e – tette hozzá.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik