Belföld

HVG360: A fideszes körök magánnyomozókkal figyeltetik az ellenzéki politikusokat

A HVG360 információi szerint a ma már magánnyomozóként tevékenykedő egykori titkosszolgák fideszes körökből kaptak megbízásokat ellenzéki politikusok magánéletének „feldolgozására”.

Az erről szóló cikkben azt írják egy név nélkül nyilatkozó magánnyomozóra hivatkozva, hogy a politikai munkák az előválasztáskor és az után indultak be, és – az előválasztáson sikeresen szereplő – kis halak mellett azokat az országosan ismert politikusokat is a „mezítlábasokkal” dolgoztatják fel, akikre a szakszolgálatot a pozíciójuk miatt nem tudnák ráküldeni. A mezítlábasok főleg exrendőrök vagy egykori titkosszolgák, akik rendszerint magánnyomozói megbízásokat vállalnak el.

A mezítlábasok mindenféle technológia nélkül, törvényesen tudnak információkat gyűjteni és főleg olyan célszemélyek esetén vetik be őket, akik nem látnak el fontos állami pozíciót és nincsenek bűnözői vagy gyanús külföldi kapcsolatai – írja a HVG360.

2010 előtt a baloldalról is kaptunk ilyesmi munkákat, de aztán idővel onnan már nem, valószínűleg a pénzük fogyott el. Ma már csak a Fidesz tudja ezt megfizetni,

mondta a lapnak a névtelen forrás. A hírportál megjegyzi: gyakori, hogy a NER csúcsán álló gazdasági szereplők azokat is hasonló módon káderezik le, akik nekik dolgoznak.

A cikk szerint az ilyen megbízások alapja, hogy a célszemélyről a tudta nélkül készüljön egy úgynevezett operatív környezettanulmány, amelynek során a célszemélyről nem annak közvetlen környezetében kezdenek el adatot gyűjteni, hanem mondjuk a helyi kocsmákban, például családfakutatóként bemutatkozva, így azokat is megtéveszti, akiktől az információkat szerzi.

A lap azt írja, hogy egy alaposan elkészített és eredményes operatív környezettanulmány után tovább lehet lépni, ekkor jön a figyelés, amelynek akkor van értelme, ha az adatgyűjtés során rájönnek valamire és azt bizonyítani is akarják. Amennyiben a figyelést közterületen vagy nyilvános helyen végzik és a tevékenységet ott is dokumentálják, akkor ez a tevékenység is teljesen törvényes – teszik hozzá.

Kapcsolódó
Kövér arra utalt a titkosszolgálati vezetőknek tartott beszédében, hogy az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt
A másfél évvel ezelőtti felvételt a Direkt36 hozta nyilvánosságra szombaton. Csütörtökön rákérdeztek Kövér hivatalánál a 2020-as beszédre, annak leiratát pedig még aznap közzétette a blogján Bayer Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik