MTI / Koszticsák Szilárd
Belföld

Négyötödös parlamenti többséghez kötné a választási szabályok megváltoztatását az MSZP

Módosító indítványt nyújtott be a parlamentnek az MSZP a veszélyhelyzet meghosszabbításához kapcsolódóan. Eszerint a szocialisták a kormány vészhelyzeti jogköreit kívánják korlátozni, derült ki a párt által a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása a kormány tervei szerint időben lefedné a jövő tavaszi országgyűlési választásokat, ideértve a hivatalos választási kampányidőszakot is. Mivel a veszélyhelyzetre vonatkozó szabályozás széles körben lehetővé teszi, hogy a kormány a törvényektől eltérjen, és akár alapvető emberi jogokat is korlátozzon, a szocialisták szerint szükség van a kormány jogköreinek korlátozására, hogy a választások kiszámítható jogszabályi körülmények között legyenek lefolytathatóak.

Az MSZP módosító javaslata ezért a választási szabályok megváltoztatását az országgyűlés négyötödös többségéhez kötné.

A parlamentben kedden Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, nem bízhatnak meg Orbán Viktorban és a kormányában, mert a miniszterelnök szerinte a

 a rendeleti kormányzást saját önös hatalmi érdekei szolgálatába állította.

A frakcióvezető úgy látta, hogy a meghosszabbított vészhelyzeti felhatalmazással élve a kormány a jelenlegi keretek között akár azt is megteheti, hogy „a választásra irányadó törvényeket is egy éjszaka alatt írja át”. A szocialisták azt írják, a beadott módosító javaslatuk célja, hogy

  • ne írhassák át a választási szabályokat egyetlen éjszaka alatt;
  • ne lehetetleníthessék el a pártok működését a kampány alatt;
  • ne tilthassák be a választási gyűléseket;
  • ne rombolhassák le a szabad sajtó maradékát;
  • ne nyomhassák el a Kormánnyal szemben kritikus hangokat;
  • ne titkolhassák el a közérdekű adatokat;
  • hogy ne tehessék a választási csalást még egyszerűbbé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.