Balogh Zoltán / MTI
Belföld

Palkovics László hétfő reggelre meghívta Karácsony Gergelyt, hogy beszéljenek a 12 milliárd forintról

Az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László kész személyesen bemutatni Karácsony Gergelynek a budapesti közösségi közlekedés éves támogatásának kifizetéséről szóló szerződés tervezetét 2021. november 29-én reggel 8 órakor. A meghívás elfogadása esetén a kormányzati oldalról véglegesnek tekinthető szövegváltozatot a felek akár azonnal alá is írhatják majd – szól az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye.

A központi költségvetés e kötelezettség teljesítését éves szinten 12 milliárd forintos hozzájárulással segíti.

Az ITM közleménye azt is tartalmazza: a Budapesten közlekedő emberek érdekében a minisztérium a hétfőre tervezett találkozóval alkalmat teremt a támogatási szerződés véglegesítésére. Eredményes egyeztetés esetén, az aláírás után a tárca a megállapodásban foglaltak szerint gondoskodik a kifizetésről is.

A héten beszámoltunk róla: kedd reggel napvilágot látott, hogy a hét második felében akár az egész fővárosban leállhat a tömegközlekedés. A helyzet azért fajulhatott idáig, mert a kormány továbbra sem folyósítja a Fővárosnak az azt megillető 12 milliárd forintos támogatást, aminek hiányában a város vezetése nem tudja finanszírozni a BKV év végi működését. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a héten azt nyilatkozta: 2017 óta 12 milliárd forintot ad évente a közösségi közlekedésre a kormány a fővárosnak. Ez Tarlós István idejében megérkezett augusztus-szeptemberbe. Most még a szerződés sincs meg, és november 25-től lényegében ebből a pénzből kellene finanszírozni a közösségi közlekedés működését, hiszen a magunk részét, a magunk 108 milliárd forintját már átutaltuk.

Frissítünk!

Karácsony Gergely közösségi oldalán jelentette be, elmegy a találkozóra. Azt írta a főpolgármester: “Palkovics miniszter holnap reggel 8 órára tárgyalásra hívott a fővárosi közösségi közlekedés törvényben foglalt állami normatívájának folyósítása ügyében. Lépjünk túl azon, hogy vasárnap délután másnap reggelre tárgyalni hívni valakit finoman szólva nem elegáns, főleg, ha telekürtölöd vele a sajtót. Lépjünk túl azon is, hogy miniszter úr saját szavait cáfolja azzal, hogy most hirtelenjében elküldte a támogatási szerződést, hiszen korábban azt mondta, csak az aláírásom hiányzik a folyósításhoz. Az igazi kérdés az, miért kell az egységes ellenzéknek tiltakozni, követelőzni, akciózni, erőt mutatni ahhoz, hogy a fővárosi közlekedés hozzájusson a törvényben garantált támogatáshoz? Ami egyébként is egy igen szerény összeg, a teljes költségvetés mindössze 7 százaléka, nagyjából annyi, amit a jegyet és bérletet vásárló utasok áfaként már befizettek az államnak. Én mindenesetre ott leszek holnap reggel, és viszek magammal tollat is, hogy a budapestiek ne lássák kárát a kormány kicsinyességének.”

Ajánlott videó